Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Sakktivity hetedszer is

2021.10.09
13:33
2021.10.09
16:22
Forrás
Pannon RTV
Nyolc csapat mérte össze tudását sakkhoz kötődő ügyességi versenyekben Szabadkán az Aragóniai Beatrix Sakk Klub szervezésében. Idén a Majsai Úti Általános Iskola adott otthont a Sakktivitynek, amely egy világméretű sakknépszerűsítő rendezvény része.

A nyolcasok jegyében zajlott az idei Sakktivity. Nyolc versenycsapat, köztük hét vajdasági és egy magyarországi vett részt, mindegyik csapat nyolctagú, a nyolcadik versenyző mindegyik csapatban a sztárvendég, azaz a sztárkapitány volt. Nyolc fordulóban nyolc feladatot kellett a versenycsapatoknak megoldaniuk.

A versenyszámok előtt Szalma Andrea bemelegítő showja következett.

A rendezvényt a Világsakkfesztivál keretében rendezték, immáron hetedik alkalommal. A Sakktivity egy játékos sakkvetélkedő, ahol a sakktudásra és a sakk szabályaira épülő játékokat szerveznek.

Agárdi Gábor műsorvezető: „A logikát és a gyors reakciót mindenképpen segíti, én annak idején megboldogult nagyapáimmal sakkoztam, de ahogy lenni szokott, általában úgy van, hogy a nagyszülők engedik nyerni a gyerekeket, az én nagyapáim nem engedtek nyerni, úgyhogy én kiskoromban nem nyertem annyit, amikor sakkoztunk, de a szeretete a játéknak megmaradt annak ellenére.”

A csapatokban 11-15 éves gyerekek versenyeztek Szabadkáról, Tornyosról, Hajdújárásról, Magyarkanizsáról, Palicsról, Ludasról, Óbecséről és a magyarországi Tompáról.

Szőke Nikoletta, Tompa: „Először vagyok itt, nagyon jól érzem magam itt, és örülök, hogy itt lehetek.”

Kiss Renátó, Szabadka: „Szerintem ebben az évben próbáltam először, mert engem annyira nem érdekelt a sakk, de tegnap gyakoroltam, a barátommal sokat gyakoroltam.”

 

A sztárvendégeket mindig a jelentkező csapatok javasolják. Idén köztük volt a Magyar Szó újságírója, Lackó Varjú Sára, Cirok Szabó István költő, Magyar Zsófia színésznő, Fremond Árpád, a VMSZ politikusa, Csíkos Dániel televíziós műsorvezető, Pesti Attila építész, valamint Molnár Lajkó Anett, a Pannon RTV rádiós műsorvezetője és Stettner Zoltán videó blogger.

Molnár Lajkó Anett rádiós műsorvezető, Magyarkanizsa csapatkapitánya: „Lehet, hogy egy kicsit riadtak itt még az elején, de egyébként meg nagyon okos gyerekek. Tisztában vannak a sakk szabályaival, a játékszabályokkal, a Sakktivity szabályaival, tisztában vannak, nagyon kenik, vágják.”

Stettner Zoltán vlogger, Szabadka csapatkapitánya: „Én nagyon nagy társasjátékos vagyok, és ez a társasjátékos szenvedély a sakkból indult, édesapámmal, amikor ilyen 5-6 éves voltam, akkor kezdtünk el sakkozni.”

A sakk által játékosan tudnak tanulni és új ismeretekhez jutni a gyerekek - mondta köszöntőjében Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Köztudott, hogy az egyik legősibb agytorna, agytréner éppen a sakk, amely képesség- és személyiségfejlesztő, és memóriafejlesztő is.”

A Sakktivity az egyetlen rendezvény, amely mind a hét évben, amióta a Világsakkfesztivál létezik, mint külső helyszín, jelen van és képviseli Szerbiát - mondta Rózsa Zsombor főszervező, a játék szellemi atyja.

„Ez egy egyedülálló sakkos rendezvény, mert még arra nincs példa, hogy a sakkot játékos vetélkedő formájában földolgozták volna.”

Az idei rendezvényt is a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Sakktivity
Szabadka
sakk
verseny
Majsai Úti Általános Iskola
Jerasz Anikó
Rózsa Zsombor
Molnár Lajkó Anett
Agárdi Gábor

Most

22:03, Frissítve: 22:33

Fejlesztések Csóka községben

Naperőmű Egyházaskér határában, turisztikai, rekreációs és sportolási célú horgásztó Feketetón - csak néhány, azon beruházások közül, amelyek a következő időszakban megvalósításra kerülnek Csóka községben.
20:29, Frissítve: 21:57

Oroszok Tavankúton is

Már nem csak Belgrádban, Újvidéken vagy Szabadkán, hanem a környező falvakban is vásárolnak ingatlanokat az Oroszországból ideérkező családok. Tavankúton, Hajdújáráson és Királyhalmon is érdeklődnek az olcsóbb házak iránt.
18:52, Frissítve: 21:56

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.