Ugrás a tartalomra

Szakma Sztár Fesztivál Topolyán

2024.01.23
13:23
2024.01.23
17:17
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságból 26 középiskolás tanuló jelentkezett a topolyai megmérettetésre. A házigazda Sinkovics József Műszaki Középiskolában négy iskola tanulói, öt szakmában mérték össze tudásukat.

A Szakma Sztár Fesztiválra a felkészülés már a téli szünidőben elkezdődött. Volt, aki nem először vett részt a versenyen.

Káposzta Henrietta, tanuló, Sinkovics József Műszaki Középiskola, Topolya: „Nekem könnyű, ha fel vagy készülve, érdekel a szak, akkor könnyű. Azért szerettem volna jelentkezni, mert kiskorom óta ez az álmom, hogy fodrász legyek, és ezt a mai napig is viszem tovább, és ezáltal a Szakma Sztár Fesztivállal pedig szeretnék fejlődni.”

A magyarországi kezdeményezésű megmérettetést 2008 óta szervezik meg, 2017 óta vajdasági diákok is részt vesznek rajta. A topolyai középiskola már több éve házigazdaként jelenik meg, itt írásbeli felmérés zajlik. A szakoktatás Vajdaságban nagy gondokkal küzd, a szakmák iránt megcsappant a tanulók érdeklődése - mondta Lengyel Emese, az intézmény igazgatója.

Lengyel Emese, igazgató, Sinkovics József Műszaki Középiskola, Topolya: „Alapvetően, itt, a Délvidéken, de szerintem egész Európára jellemző, hogy a régi klasszikus szakmák kihaló félben vannak, kevés gyerek az, aki szakmát választ, pedig nagy a perspektíva vele. Vannak olyan szakterületek, amik szinte teljesen kiürültek az elmúlt években nagyon nagy a hiány a gépészet és a fémfeldolgozás területén.”

A Szakma Sztár Fesztivál a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósul meg, a vajdasági partner pedig a Magyar Nemzeti Tanács. A verseny egyik jelentősége, hogy plusz tudást ad a diákoknak - mondta Námesztovszki Zsolt, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke.

„Ezek a szakmák mindenképp jövőt jelentenek és perspektívát, tehát itt vannak az informatikai jellegű szakmák, műszaki jellegű szakmák, és olyan szakok, amelyek egyértelműen hiányszakmák, mint például a cukrász, vagy a kőműves szakma. Valószínűleg, hogy az oktatás folyamán nem tudnak annyit foglalkozni a tehetséggondozással és a tehetség támogatásával, mint a tanulmányi verseny, úgyhogy én úgy gondolom, hogy ezért is jelentős, hogy plusz tartalmat, plusz lehetőséget ad a tanulóknak.”

Az elődöntőkről továbbjutó tanulók már Magyarországon, a középdöntőben mérethetik meg magukat. A döntőt pedig áprilisban tartják majd Budapesten, akkor már a gyakorlatban kell megmutatniuk tudásukat a versenyzőknek.

Topolya
Szakma Sztár Fesztivál
Lengyel Emese
Námesztovszki Zsolt
Magyar Nemzeti Tanács

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.