Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Guba Éva

Szentivánéji örömtűz gyúlt Adán

2021.06.24
10:15
2021.06.24
18:43
Forrás
Pannon RTV
Szerda este, Szent Iván éjjelén örömtűz gyúlt Adán. Az eseményt immáron 23. alkalommal szervezte meg az adai Aranykapu Művelődési Egyesület.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Muzsikaszótól volt hangos szerda este az adai Lóversenypálya, ahol immár 23. alkalommal szervezték meg a szentivánéji örömtűz ugrálást. Az alkalmi műsoron felléptek az Aranykapu Művelődési Egyesület növendékei, valamint lemezbemutató koncertet tartott az idén 21 éves fennállást ünneplő szabadkai Juhász zenekar.

Juhász Gábor, a zenekar vezetője kiemelte: „A „Tudom én már” lemezünknek az adai a nyolcadik koncertje. A lemez egy történetet mesél el a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, amely különböző szakmákat, különböző régi foglalkozásokat mutat be a koncert során, ahol közel tíz hangszer is bemutatásra kerül. Tulajdonképpen ez egy ismeretterjesztő előadás, úgy a magyar népzenéről, úgy a magyar hagyományokról, mint a magyar mesterségekről is”.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A látogatók között volt, aki énekelt és volt, aki táncra is perdült. Pintér Károly három gyermekével látogatott ki a rendezvényre.

„Én amióta az eszemet tudom, itt vagyok mindegyiken, tehát nekem szerves részét képezi az életemnek a népművészet, a néphagyomány, jómagam is az Aranykapu táncosa voltam, hosszú évekig és szeretném ezt a gyermekeimnek is átadni, mind a játékokat, a társaságot, a fellépéseket, a szép hagyományaink ápolását. Szeretném, ha ők is követnék ezt.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Június 23-ról 24-re virradó éjjel, vagyis az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük, amit Szent Iván éjjelének neveznek, a keresztény vallásban pedig Keresztelő Szent János születésnapjával fonódik egybe az ünnep. Az éjszakához a tűzrakáson kívül több szokás és hagyomány is fűződik. Ezek többsége egyházi eredetű, de vannak olyanok is, amelyek ennél régebbre nyúlnak vissza. Szenivánéj, a varázslatok éjszakája, keresztény mivolta miatt Európa-szerte nagy ünnepnek számít – mondta Sóti Éva, az Aranykapu Művelődési Egyesület művészeti vezetője. Hozzátette: „23. alkalommal szervezzük meg Adán a szentiványi tűzugrálást. Azért fontos, mert én is ugráltam a tűzet, az én szüleim is ugrálták a tűzet és mi úgy döntöttünk, hogy szeretnénk, ha a mi gyerekeink is folytatnák a hagyományt. Egy ilyen rendezvényen mindenki jól érzi magát. A gyerekek azért mert egy kihívás számukra, az idősebbek meg gyönyörködnek a gyerekekbe és ilyenkor újra visszatérnek náluk a gyermekkori élmények.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ahogy leszállt az éj, -természetesen tűzoltók jelenlétében- meggyújtották az örömtüzet, amit többen átugrottak. A Szent Iván napi szertartásos tűzugrásnak egészség- és szerelemvarázsló célja volt, és ha hiszünk a hiedelmeknek ezen az éjszakán bármi megtörténhet.

Szentiványi Tűzugrálás
Ada

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.