Ugrás a tartalomra

Szétkapkodták a rekordméretű óriáskolbászt Turián

2024.02.24
17:46
2024.02.24
18:47
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt a háromnapos Turiai Kolbászfesztivál, ami Szerbiában a legnagyobb gasztronómiai eseménynek számít, hírnevét pedig a kolbász mellett más vajdasági húskészítmények is megalapozták.

Szombaton a délelőtti órákban már csak araszolva lehetett haladni Turia főutcáján. Az egyik temerini család évről évre jár a Kolbászfesztiválra, elégedettek a felhozatallal és a látottakkal.

Pejakovic Kornélia, látogató, Temerin:
„Mindenkinek ajánlom, hogy el kell jönni, megnézni, szétnézni. Csodálatos dolog.
- A turiai kolbászról mi a véleménye?
- Szerintem nagyon jó és nagyon finom is. Mi minden évben kipróbáltuk eddig, mindig a legjobbakat mondhatjuk róla.”

A szenttamási önkormányzat a kezdetektől fogva kiemelt támogatója a Kolbászfesztiválnak.

Kocsis Krisztián, községi tanácstag, Szenttamás: „Jó látni, hogy Szerbia egész területéről és a környező országokból is érkeznek látogatók. Szerencsére idén – nem úgy mint tavaly ‒ az idő is sokkal jobban rászolgált, úgyhogy szép idő van, sokkal több ember van, sokkal több látogató. Idén úgy látom, hogy rekordszámúak az eladók is, a kistermelők és az elárusítók.”

A turiai kolbászkészítő mesterek kilenc évvel ezelőtt 2029 méter hosszú kolbászt készítettek, ami akkor bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Az idei kolbászt tíz mester közel két és fél tonna húsból készítette el.

Radivoj Debeljački, polgármester, Szenttamás: „A rendezvény azért is különleges, mert minden évben megdöntjük a Guinness-rekordot. Idén újra elkészült a világ leghosszabb kolbásza, 2040 méteres lett. Azt azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy emellett létezik egy emberséges kapcsolat, mosolygós arcú polgártársaink és kedves vendégeink között, akik a rendezvényre jönnek, és ez mindennek a lényege. Minden évben folytatjuk a hagyományos értékek ápolását, egyúttal örömet szerezünk az embereknek, és mindenekelőtt élvezzük ezt a gasztronómiai eseményt.”

Az óriáskolbászt a megnyitót követően méterszámra és kedvező áron árulták, így órák alatt szétkapkodták. A szervezők a kulturális műsor mellett egyéb szórakoztató és verseny jellegű tartalmakat is beiktattak. Számítások szerint a Szenttamás községhez tartozó települést a fesztivál három napja alatt közel 60 ezer látogató keresi fel.

Turia
kolbász
Kolbászfesztivál

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.