Ugrás a tartalomra

Több mint 800 pálinkamintából kóstolhattak Bácskossuthfalván

2024.02.10
18:35
2024.02.10
19:30
Forrás
Pannon RTV
Több mint 800 pálinkamintából kóstolhattak az érdeklődők az idei, 10. Nemzetközi Kisüsti versenyen és Gasztrofesztiválon, Bácskossuthfalván.

Az eseményen a hagyományos vajdasági ízek mellett több száz különböző pálinka közül válogathattak, amelyek Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából is érkeztek.

Maximum pontszámmal értékelte a zsűri a jászkiséri Krizsai Sándor ízes málnapálinkáját a fesztivál legjobb pálinkái kategóriájában. Emellett áfonya, kökény és erdei vegyes pálinkával is készült a versenyre:
„- Nagyon minimális mennyiséget ad, 4-5 litert, ezért nagyon drága is. Kevesen készítik, mert nagyon sokba kerül.
- Hogyan kell készíteni?
- Ugyanúgy lecefrézzük, magvazzuk, mint a szilvát, összetörődik, cefrézzük, érleljük, általában 8-10 napra kell főzni, mert könnyen megromlik a cefre.”

A bácskossuthfalvi Bíró László a falu legjobbjaként tért vissza a versenyre és idén sem maradt díj nélkül. Szilvapálinkája aranyat, míg az eperből készült bronzérmet kapott: „A tavalyi volt az első versenyem, ahol aranyérmet és a falu legjobb pálinkája díjat kapta a pálinkám. Az idén egy innovatív dolgot vezettem be, tehát tölgyfahordóban érleltem szilvapálinkát, ami egy közép-szerbiai szokás és meglepetésre rögtön aranyérmes lett a pálinka, nagyon örülök neki, az eprem pedig bronzérmes idén.”

A színpadon csillogó pálinkafőző üstnek a tulajdonosa a knjaževaci Dragan és Dušica Marković lett, akik Szilva Barrique pálinkájukkal nyerték el a zsűrik tetszését. Több szilvafajtát használtak a megkapó ízhatás eléréséhez.

Dragan Marković, Knjaževac: „Ez a négy szilva egy pálinkában, amit kipróbáltunk, amelyik nyertes lett, ezek az ízek dominálnak.”

 

A versenyben lévő pálinkákat az eseményt két héttel megelőzően 300 szakképzett pálinkabíró osztályozta.

Fábrik Attila, elnök, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, Bácskossuthfalva: „Az idei évben jubiláris a versenyünk, tizedik alkalommal szerveztük. Az idei évben is rekordszámú mint érkezett, több mint 800 pálinka, 7 országból. Én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szép mennyiség. Tudjuk, hogy a tavalyi évben nagyon rossz volt termésünk volt, nagyon sok betegség volt, elvitte a termést, de ahhoz képes itt a hátam mögött látszik is, több mint 800 pálinkaminta van, és az ide látogatók meg tudják kóstolni.”

 

Az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban megtartott rendezvényen a díjkiosztás után a versenyzők jó hangulatban, muzsikaszó mellett társaloghattak és tapasztalatot cserélhettek.

pálinkafesztivál
Bácskossuthfalva
Fábrik Attila

Most

Népszerű