Ugrás a tartalomra

Több mint százan űzték a telet Székelykevén

2024.02.12
10:52
2024.02.12
17:03
Forrás
Pannon RTV
A már hagyományos farsangi felvonulástól voltak hangosak Székelykeve utcái vasárnap. Idén sem volt hiány a finom farsangi fánkból.

A Varrócska kézimunka- és a Szalmaszál Hagyományőrző csoport szorgos kezű asszonyai 15 kiló lisztből készítették el az elmaradhatatlan finomságot.

Szebbnél szebb jelmezek és kreativitás jellemezte a hagyományos farsangi rendezvényt a dél-bánáti Székelykevén. Erdős Dominik kamionnak öltözött be és az ötletes jelmezén napokig dolgozott a családdal együtt.
„A mamámmal csináltuk és a testvérem s én és négy napig tartott és dobozokkal csináltuk, ragasztottuk össze, varrtuk, színeztük össze, varrtuk és csináltunk lámpákat.”

A farsang nem csak a gyerekek ünnepe, a szülők is izgatottan várják a kivételes alkalmat - mondta Kočić Falusi Kinga.
„Úgy van, nem csak a gyerekek ünnepe, Frida Kahlo egy mexikói festőnő lennék. Hát azért öltöztem be, mert úgy gondolom, hogy a felnőttek nem gyakran szoktak beöltözni és ezzel szeretném motiválni őket és nem csak az anyukákat, hanem az apukákat is, mert észrevettem, hogy zömével anyukák öltöztek be a gyerekek kedvéért.”

Papp Mária, a Szalmaszál Művelődési Egyesület elnöke kiemelte, egyre népszerűbb a farsangi felvonulás és mulatság a faluban. Idén több mint százan vettek részt az eseményen.

„2010-be kezdtük, akkor lett felújítva ugye, mert hát már nagyon rég megy ez a hagyomány, tehát 2010-től mostanig 14. éve, hogy szervezzük ezt a farsangot, nagyon sikeresnek mondhatom az idei farsangot, reggel kilenctől a Varrócska kézimunka csoport és a hagyományőrző csoport dagasztják a fánkot, 34 versenyben lévő gyerek van és azon kívül nagyon örülök annak, hogy a szülők is, felnőttek, mindenki jelmezbe öltözik és körüljártuk a falut, amennyire az idő megengedte, de meg vagyunk elégedve az idei szervezés meg az egész lebonyolítással.”

A felvonulás után késő délutánig tartó szórakozással folytatódott az esemény a Vadászotthonban.

farsang
jelmez
Székelykeve

Most

Népszerű