Ugrás a tartalomra

Trópusi hétvége

2023.08.26
09:15
2023.08.26
21:32
Forrás
Pannon RTV
Az időjósok szerint a nappali legmagasabb hőmérséklet 38 fok körül alakul, vasárnap pedig akár a 40 fokot is elérheti.

A kánikula napjai azonban meg vannak számlálva. A jövő hét elején érkező hullámzó frontrendszer északias áramlással egyre jobban kiszorítja majd térségünkből a forró levegőt. Hétfőn még 34 és 37 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani Szerbia területén, de az éjszaka folyamán az ország északi, nyugati és délnyugati részében esővel, záporral, zivatarral érkezik a lehűlés.

Kedden változékony és frissebb idő várható, helyenként esőre, záporra és zivatarra lehet számítani. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb pedig 27 és 31 fok között alakul. Az előrejelzések szerint szerdán tovább csökken a hőmérséklet.

Az erős hőhullám megterheli a szervezetet, különösen a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők esetében. Fontos sok folyadékot inni, lehetőleg vizet, a legmelegebb órákban pedig nem javasolt a tűző napon tartózkodni. Bár fronthatás nem lesz, a légkörben zajló melegedés miatt melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, vérnyomáspanaszok, romló teljesítőképesség.

A napokban a parlagfű virágporának koncentrációja jellemzően a magas vagy nagyon magas tartományban van. Hétvégén a tünetek fokozódására kell számítani. A csalánfélék virágpora jellemzően szintén magas koncentrációban van jelen a levegőben.

időjárás
kánikula

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.