Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Új lakók a Palicsi Állatkertben

2019-07-08
17:21
2019-07-08
17:51
Forrás
Pannon RTV
Cerkófmajom, kétpúpú teve és bölény is van a Palicsi Állatkert új lakói közt.

Éppen legelészni-valót keres magának Ben az új kifutójában Palicson.

A pécsi állatkertből érkezett amerikai bölény-testvérpár már megszokta az új környezetet. Magyarországi otthonukat az ott született kisborjú miatt kellett elhagyniuk, így kerültek Palicsra, alig egy héttel ezelőtt.

Az egyéves Bóra és a valamennyivel idősebb Ben most jó ideig közös kifutón osztozik. Óvári Krisztián, biológus, Palicsi Állatkert: „Ebben a pillanatban nem akartuk őket szétválasztani, pont azért, mert Bori nagyon fiatal még, épp pont mielőtt indult volna a szállítmány, akkor lett leválasztva az anyjától, úgyhogy neki még nagyon nagy szüksége van a családra, szoros családi környezetre, ezért jött Bennel együtt. Viszont a másik dolog az, hogy náluk is bővül a család, jönnek az új generációs bölények, és helyet kell csinálni, és ezért kellett leválasztani Borit. Ő nálunk lesz még egy-két évig, és amikor eléri azt a kort, hogy már tovább kell választani őket, akkor valószínűleg hozunk egy másik bölényt egyikőjük helyett, és akkor csinálunk egy szép kis tenyészcsoportot.”

Azonban nem csak a fiatal bölénytestvérek az állatkert új lakói. A közelmúltban érkezett egy fiatal teve is Nyíregyházáról. Egészen friss jövevény, napja nagy részét a kifutó helyett még a teveházban tölti, de a gondozóktól a répát azért már elfogadja.

Ez a vidám hím cerkóf is Nyíregyházáról érkezett párjával. Ők is egészen új lakók, a napjaik még a karanténidőszakban telnek. A cerkófok Afrikában őshonosak, táplálékuk pedig nagyon változatos, az apró gerinctelenektől a különböző növényekig, sok mindent fogyasztanak. „Fajmegmentési program alatt működő kapcsolatról van szó, úgyhogy valójában az Európai Állatkertek Szövetségének megvannak ezek a különböző fajai, akik ilyen pedigrével működnek, tudjuk a pontos származásukat, és igyekszünk ezeket az állatokat tovább tenyészteni a fajmegmentési programon belül.”

Nagyjából egy hónap múlva a cerkófok karanténideje is lejár, és egy kifutó is ki lesz alakítva a számukra. Az új jövevények mellett természetesen a többi állatot is érdemes megnézni, reggel 9 és 18 óra között.

Palics
Palicsi Állatkert
cerkófmajom
tévé
bölény

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.