Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

2021.04.19
16:19
2021.04.19
20:50
Forrás
Pannon RTV
A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!
Pannon RTV

Az Afrikából visszatérő fecskék a rossz időben legyengülnek, a fészkeikben pedig kihűlnek, három-négy nap alatt pedig tömegesen elpusztulhatnak.

Óriási problémát okoz az esős és hideg időjárás a tavaszi vonulásukból hazatérő fáradt és sok esetben lesoványodott fecskék számára.

Sihelnik József, titkár, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Néhány napot mindenféleképpen kibírnak, de ez mind attól függ, hogy milyen kondíciójú az adott példány. Tehát erre azt tudom mondani, hogy példányonként változik ez a dolog. Ha valamelyikük nagyon legyengült a vonulás során, és nem tud gyorsan megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutni, akkor valószínű hamarabb legyengül.”

Amennyiben bajbajutott madarat találunk környékünkön lapos tálakba élő lisztkukacokat vagy egyéb apróra vágott táplálékot adhatunk nekik - hívja fel a figyelmet a környezetvédő.

„Megfelelő táplálékhoz kell juttatni őket, ami ebben az esetben nyilván nem fogunk tudni nekik repülő rovarokat akkora mennyiségben adni. Tehát mondjuk lisztkukaccal vagy a légy lárvájával, a nyűvel az úgynevezett csontival tudjuk ezeket kiváltani.”

A környezetvédők szerint ajánlott a helyi madárvédelmi egyesületkehez fordulnunk segítségért, ugyanis ők komolyabb szakértelemmel gondozhatják és táplálhatják a legyengült fecskéket a melegebb idő beálltáig.

fecske
rovar
hideg
hűvös
időjárás
madár
Sihelnik József
titkár
Topolya

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.