Ugrás a tartalomra

Villámcsődületet láthattak a déli órákban Szabadka központjában

2018.04.10
14:26
2018.04.10
16:44
Forrás
Pannon RTV
Jöttem, kölcsönkérjek még ezer kezet, mert hogy adhatnék eleget kettővel? - A diákok a magasba tartották a hatalmas hungarocell-elemeket, amelyekből végül kirajzolódott a József Attila idézet.

Szabadkai általános- és középiskolás gyerekekkel telt meg Szabadka központja. A diákok célja az volt, hogy népszerűsítsék a magyar költészetet. Jankó Emese, diák, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka: „Nagyon tetszik az akcióban az, hogy bemutatjuk minél jobban és hangsúlyozzuk a költészet napjának a fontosságát, hiszen szerintem a költőknek nagyon fontos szerepük volt mind a mai társadalomban, és magyarságban, mind pedig a régebbi időkben.”

A villámcsődület a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ első rendezvénye volt. Szabó Zsuzsanna, kulturális referens, VM4K: „A VM4K kulturális évét ezzel a villámcsődülettel nyitotta meg, ahol általános és középiskolások két József Attila verssorral emlékeznek meg a magyar költészet napjáról és magáról a költőről is, arra is ráirányítva a figyelmet, hogy dolgunk és feladatunk van, úgy emberi, közösségi, művészi, identitás-megtartó szempontból egyaránt.”

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ számos területen próbál lehetőséget biztosítani a vajdasági magyar fiatalok számára. Képzéseket indítanak, amelyek a jövőben annak fényében kerülnek meghirdetésre, hogy milyen igényei vannak az itteni fiataloknak. Mindezt kutatásokkal tárják majd fel. Pintér Kuti Andrea, titkár, VM4K: „Jelenleg is kétféle képzés folyik, egy mechatronikai képzés az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán keresztül és egy szakirányú továbbképzés a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán keresztül.”

A központban az elkövetkező időszakban a képzések mellett számos további rendezvényt szerveznek, irodalmi összejöveteleket, kerekasztal beszélgetéseket. A részletekről a VM4K fecebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők, hamarosan pedig honlapja is lesz az intézménynek.

Szabadka
villámcsődület
józsef attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.