Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Villámcsődületet láthattak a déli órákban Szabadka központjában

2018.04.10
14:26
2018.04.10
16:44
Forrás
Pannon RTV
Jöttem, kölcsönkérjek még ezer kezet, mert hogy adhatnék eleget kettővel? - A diákok a magasba tartották a hatalmas hungarocell-elemeket, amelyekből végül kirajzolódott a József Attila idézet.

Szabadkai általános- és középiskolás gyerekekkel telt meg Szabadka központja. A diákok célja az volt, hogy népszerűsítsék a magyar költészetet. Jankó Emese, diák, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka: „Nagyon tetszik az akcióban az, hogy bemutatjuk minél jobban és hangsúlyozzuk a költészet napjának a fontosságát, hiszen szerintem a költőknek nagyon fontos szerepük volt mind a mai társadalomban, és magyarságban, mind pedig a régebbi időkben.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A villámcsődület a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ első rendezvénye volt. Szabó Zsuzsanna, kulturális referens, VM4K: „A VM4K kulturális évét ezzel a villámcsődülettel nyitotta meg, ahol általános és középiskolások két József Attila verssorral emlékeznek meg a magyar költészet napjáról és magáról a költőről is, arra is ráirányítva a figyelmet, hogy dolgunk és feladatunk van, úgy emberi, közösségi, művészi, identitás-megtartó szempontból egyaránt.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ számos területen próbál lehetőséget biztosítani a vajdasági magyar fiatalok számára. Képzéseket indítanak, amelyek a jövőben annak fényében kerülnek meghirdetésre, hogy milyen igényei vannak az itteni fiataloknak. Mindezt kutatásokkal tárják majd fel. Pintér Kuti Andrea, titkár, VM4K: „Jelenleg is kétféle képzés folyik, egy mechatronikai képzés az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán keresztül és egy szakirányú továbbképzés a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán keresztül.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A központban az elkövetkező időszakban a képzések mellett számos további rendezvényt szerveznek, irodalmi összejöveteleket, kerekasztal beszélgetéseket. A részletekről a VM4K fecebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők, hamarosan pedig honlapja is lesz az intézménynek.

Szabadka
villámcsődület
józsef attila

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.