Ugrás a tartalomra

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

2023.10.01
15:50
2023.11.27
19:21
Forrás
Pannon RTV
Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Az aláírt szerződések után már csak annyi feladat várt a diákokra, hogy átvegyék a kulcsokat, megismerkedjenek az épülettel, majd beköltözzenek a szobáikba. Surányi Inesz az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán folytatja tanulmányait: „Szerettem volna itt maradni, tehát nem akartam külföldre menni, úgyhogy Újvidéket láttam legjobb választásnak, az Európa Kollégiumot nagyon sokan ajánlották, és nagyon barátságosnak mondták sokan, tehát ez alapján döntöttem , hogy akkor én itt szeretnék tovább tanulni.” 

A szabadkai Móra Ágota és Hegedűs Sára számára is egyértelmű volt, hogy az Európa Kollégiumot választják.

Móra Ágota, Szabadka: „Sok embertől hallottam a kollégiumot, szüleimtől, iskolában, és az első benyomásaim pedig, hogy nagyon szép, új és sokkal olcsóbb, mint a lakás.”

Hegedűs Sára, Szabadka: „Sokan mesélték, akiket ismertem a magyar osztályokból, hogy jól érzik itt magukat, és jó a társaság, és ezért.”

Az Európa Kollégium kedvező feltételei és széles körű programjai egyre népszerűbbek.

Snejder-Sára Ildikó, igazgató, Európa Kollégium: „Nagyon hálásak vagyunk ezeknek a fiataloknak és a családjuknak, hogy a szülőföldön való továbbtanulás mellett döntöttek, és hálásak vagyunk természetesen az intézményünk irányába adott bizalmukért is. Ezt a bizalmat igyekszünk megszolgálni, minden lehető segítséget megadni nekik, hogy a felzárkózási folyamat is minél gördülékenyebben menjen, illetve, hogy töretlenül haladjon az a cél irányába, amiért tulajdonképpen hozzánk érkeztek.”

A kollégium legfőbb célja, hogy olyan körülményeket teremtsen a diákok számára, amelyek segítik őket a tanulásban – emelte ki Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „A Várady kiválósági ösztöndíjakat is kiírtuk azon személyek számára, akik a doktori, illetve a magiszteri tanulmányaikat szeretnék folytatni. Ez egy olyan ösztöndíj, ami nagyon fontos szintén a vajdasági magyarság számára, és november közepéig tudnak jelentkezni azok, akik szeretnének ebben az ösztöndíjban részesülni.” 

Az ünnepi műsor keretében a kollégium diákjai énekeltek, szavaltak, valamint komolyzenei produkcióval is színesítették az eseményt.

Európa Kollégium
Fremond Árpád
MNT

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.
16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.