Ugrás a tartalomra

1956 nyitott kérdései a VM4K-ban

2021.10.22
11:05
2021.10.22
17:16
Forrás
Pannon RTV
Az '56-os magyar forradalom és szabadságharcról tartott előadást Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke a szabadkai VM4K-ban.

Szerinte érdemes újra és újra átgondolni, hogy is zajlott az '56-os forradalom, nemcsak az eseménytörténetre, hanem a jellemzőire, a spontaneitásra vonatkozóan is. A csütörtöki eseményen Földváryné Kiss Réka kiemelte, nemcsak egy budapesti eseménysorozat volt a magyar forradalom és szabadságharc, hiszen Szeged is szerves része volt.

Földváryné Kiss Réka, elnök, Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Magyarország: „Az egyik dolog az talán, ami érdekes a mai nap is, az 1956 emlékezete. Hogy lehet az, hogy amikor a forradalom kitört, az egy igazi szabadságkód volt, egy szabadságszimbólum. A Vasfüggöny mindkét oldalán, mind nyugaton és mind keleten. Óriási médiaérdeklődés övezte, több mint 500 újságíró jött nyugatról, hogy beszéljen, vagy megmutassa a magyar forradalmat. Az '56 benne volt valóban a közgondolkodásban, a közbeszédben, és ez egészen a rendszerváltásig kitartott.”

VM4K
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Földváryné Kiss Réka

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.