Ugrás a tartalomra

2020-tól lehet majd fürdeni a Palicsi-tóban

2017.07.21
21:31
2024.03.19
08:32
A szakemberek szerint néhány éven belül fürdésre is alkalmas lesz a Palicsi-tó vize, amennyiben minden a tervek szerint halad.

A szakemberek szerint néhány éven belül fürdésre is alkalmas lesz a Palicsi-tó vize, amennyiben minden a tervek szerint halad. Michell Rohmann hidrológus hozzátette, jelenleg 15-20 centiméter a víz átlátszósága, ez várhatóan három éven belül 1 méter is lehet. A Palicsi-tóban egyelőre csak saját felelősségre szabad fürödni. Vannak, akik ezt megteszik, mások ezt inkább kihagyják. A szakemberek szerint azonban 2020-tól már nyugodtan fürödhet benne bárki.

Habzó és zöld. Lebegő flakon és cigarettás doboz. Ez jellemzi most a Palicsi-tó vizét. Csupán a kacsák merészkednek a vízbe. A megkérdezett járókelők kifejezetten dühösek a tó jelenlegi állapotára. „Erről kár beszélni, amíg a toalettek tartalma belefolyik. Ezzel mindent elmondtam. Ha nem lenne a termálfürdő soha nem jönnénk ide.”

Egyesek kimerészkednek a mólóra, de csak a napfürdőt vesznek. „Nem fürdöttem még a Palicsi-tóban és nem is szeretnék benne fürdeni. Ránézésre sem olyan szimpatikus, hogy fürödni lehessen benne. Inkább csak napozni járok ki.”

A Palicsi-tó négy szektorra van felosztva. A szakértők szerint a II-es és a III-as szektorban jelentősen jobb a víz minősége, mint a turisztikai övezetben lévő IV-esben. Ott 15-20 cm-es a víz átlátszósága, egyelőre. Michell Rohmann, hidrológus: „Szerintem már lehet benne fürdeni. Még nem olyan szép, mint amilyennek szeretnénk látni a jövőben, de várhatóan 2-3 éven belül a víz minősége feljavul annyira, hogy lehet majd benne fürödni.”

A szabadkai szennyvíztisztító telepre érkezik be a városi szennyvíz. Ide folyik a lakosság és az ipar által szennyezett víz, de az esővíz is ide kerül. Miután ezt megtisztították már teljesen átlátszó a víz.

Gligor Gellért, telepvezető, Szabadkai Városi Szennyvíztisztító, Vízművek és Csatornázási KKV: „A megtisztított szennyvíz a palicsi befogadóba kerül. Tudjuk azt, hogy a Palicsi-tó több szektorból áll. Mi az első szektorba juttatjuk be a megtisztított vizet. Ez a szennyvíz tovább halad a maga útján. Annyit kell tudnunk, hogy a befogadóba bejuttatott szennyvíz állandó jelleggel megfelel a törvényes kötelezettségeknek. Ezt nem csak mi ellenőrizzük, hanem az erre felállított állami felügyelet is.”

A szakemberek szerint a legnagyobb probléma, hogy Palics csatornahálózata csak részlegesen van kiépítve. Így a szennyvíz nem a víztisztítóba, hanem a Palicsi-tóba kerül. A német kormány erre a projektre 6,5 millió eurót biztosított vissza nem térítendő támogatás formájában.

fürdés
Palicsi tó
szennyvíz

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.