Ugrás a tartalomra

2022-ben több kisfiú született Szabadkán, mint kislány

2023.01.06
11:02
Forrás
Pannon RTV
A világra jött gyermekek száma 1240, ami mintegy 100-zal kevesebb, mint az előző évben.

Kobrehel Aranyka szabadkai anyakönyvvezető a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában elmondta, 666 kisfiú és 574 kislány született tavaly.

Hozzátette, az újszülött gyermekek bejelentése továbbra is ingyenes, a házasságban született gyermekeket az édesanyák jelentik be a kórházban, míg a házasságon kívül született gyermekek apukái a városházán, az anyakönyvi hivatalban kell, hogy aláírják az apasági nyilatkozatot és bejelentsék gyermeküket a születést követően 30 napon belül. Ezután az első anyakönyvi és állampolgársági kivonatot a szülők címére postázzák a hivatalból.

Ami a házasságkötések számát illeti, tavaly 900 házasság kötettett Szabadkán, ebből 150 esetben zajlott magyarul a ceremónia - ismertette az adatokat az anyakönyvvezető. Aki idén szeretne házasságot kötni, már jelentkezhet a szabadkai anyakönyvi hivatalban. A házasságkötés a városháza kistermében ingyenes, a díszterem bérlete 5300 dinár, míg ha valaki terepen igényli a házasságkötést, az mintegy 9 ezer dinárba kerül. Az esküvői szezon általában május elejétől október végéig tart.

újszülöttek
Szabadka

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.