Ugrás a tartalomra
Európai Bizottság

27 éve volt a Vihar hadművelet

2022.08.04
07:17
2022.08.04
16:57
Forrás
Pannon RTV
A megemlékezés az áldozatokra és az elüldözöttekre este 8 órakor kezdődik Újvidéken, a Szabadság téren.
Európai Bizottság

Ma van a Vihar Hadművelet évfordulója. Az 1995-ös eseményt Horvátországban a győzelem napjaként ünneplik, Szerbiában és a Boszniai Szerb Köztársaságban pedig az áldozatokra emlékeznek. A 27 évvel ezelőtti horvát katonai akcióban mintegy 200-250 ezer szerbet üldöztek el szülőhelyéről, közel kétezer személy pedig életét vesztette vagy eltűnt.

Jugoszlávia szétesésekor Horvátországban félmilliónál is több szerb élt. Ők az úgynevezett Krajinában laktak, mely a nyugat-boszniai határ mentén fekvő, Zágrábig nyúló, valamint a baranyai és a szerémségi területeket magába foglaló térség. A szerbeket az új horvát alkotmány nem ismerte el államalkotó kisebbségnek, és hátrányos megkülönböztetést szenvedtek el. Ezen a területen jött létre 1991. december 19-én a nemzetközileg el nem ismert Krajinai Szerb Köztársaság, amelynek fővárosává Knint kiáltották ki.

Európai Bizottság

A szakadárok ellen 1995. augusztus 4-én indította meg a Vihar, vagyis Oluja nevet viselő hadműveletet a horvát hadsereg. 138 ezer embert, 700 tankot és páncélozott járművet, 1800 tüzérségi fegyvert, 47 repülőgépet és helikoptert vetettek be. A komoly haderővel mindössze órák alatt utakat robbantott a szerbek által telepített aknamezőkön, és áttörték a szerb védelmi vonalakat. Már másnap bevonultak Kninbe, 80 óra alatt pedig ellenőrzésük alá vonták a mintegy tízezer négyzetkilométernyi szakadár terület java részét.

A Vihar hadművelet végét augusztus 7-én jelentették be, az akcióban saját adataik szerint a horvátok 174, a szerbek 742 katonát vesztettek. Az áldozatokról, illetve az eltűntek számáról különféle adatok jelentek meg. A szerb sajtó mintegy 2 ezer személyt említ.

Krajina etnikai képe megváltozott: a szerbek zöme elmenekült, mert saját vezetőik is távozásra szólították fel őket, és a beérkező horvátok sem bántak velük kesztyűs kézzel. Összességében mintegy 200-250 ezres menekültáradat indult el.

Milan Žunić, elnök, Menekültek és Kitelepítettek Egyesületének Koordinációja: „Az 1991-es népszámlálás alapján Horvátországban a 4 784 265 lakosból 687 604 volt szerb, azaz a lélekszáma 14,4 százaléka. 2001-ben viszont 201 631 szerb élt Horvátországban, vagy ha jobban tetszik, a népesség 4 és fél százaléka, míg 2011-re a szerbek száma 186 633-ra csökkent, vagyis részarányosan már a lakosságnak csak a 4,4 százalékát teszik ki. 1991-hez képest 500 ezer emberrel kevesebb. Eltűnt egy nemzet.”

Európai Bizottság

Nenad Abramović, a Zavičaj Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vihar hadművelet mellett más megpróbáltatások is érték a szerbeket Horvátországban. Kiemelte: nehéz sorsuk ellenére a szerbek túlélték ezeket az évtizedeket.

Nenad Abramović, elnök, Zavičaj Egyesület: „Azt szeretném mindenkinek üzenni, hogy megmaradtunk, élünk, szenvedünk, de mi szabadságszerető nép voltunk, s azok is maradunk. Ma a krajinai menekültek Szerbia egyenlő állampolgárai. Mindent megtesznek az ország fejlődéséért és előrehaladásáért.”

A Vihar hadművelet egyik fő irányítója Ante Gotovina tábornok volt, akit háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állítottak. A tábornokot első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték, de 2012 novemberében másodfokon felmentették. Visszatért Horvátországba, ahol ünnepelve köszöntötték.

Vihar
Vihar hadművelet

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 15:42

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.
12:51, Frissítve: 12:56

Missziós napok Adán

Indiából, Ghánából, Indonéziából és Felvidékről származó verbiták hirdetik a kereszténységet, fiatalok és idősek számára egyaránt az adai Szentháromság Plébánia szervezésében megvalósuló eseményen.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.