Ugrás a tartalomra

Anyanyelven barátkozhatnak

2023.08.06
12:36
2023.08.06
16:41
Forrás
Pannon RTV
Ismét gyerekzsivajtól lesz hangos a Rákóczi Tábor Sátoraljaújhelyen. A Magyarországon megrendezésre kerülő összmagyar anyanyelvi táborban mintegy félezer általános iskolás gyerek vesz részt a Kárpát-medence több tájáról.

Az egyhetes tábor legfőbb célja, hogy a szórványból és a diaszpórából érkező általános iskolás korú gyermekek magyar környezetben minél több élményt, barátságot és emléket szerezzenek, illetve erősödjön a magyar nyelv és kultúra ismeretük és szeretetük.

Korán reggel gyülekeztek a szabadkai általános iskolás gyerekek, akik a többi vajdasági fiatalhoz csatlakoztak, hogy együtt táborozzanak a szórványból és diaszpórából érkező magyar fiatalokkal a magyarországi Sátoraljaújhelyen.

Csordás Dániel, Szabadka: „Ettől a tábortól azt várom, hogy sok barátot szerezzek, sokat sportoljunk, legyen pihenőidőnk és jó étel legyen.”

Kálló Dorián, Szabadka: ƒ„Én még nem voltam táborban. Most leszek hatodikos, még nem nagyon tudom, mi vár rám a táborban, de jókat remélek.”

Szanka Emma, Bácskertes: „Én az iskolában hallottam a táborról, ott felvetették nekem, hogy esetleg szeretnék-e jönni, és megtetszett. Szeretem a táborokat, nem sokat voltam eddig, de végül is elfogadtam, elég sokat várok tőle, elsősorban, hogy barátkozzak.”

A Rákóczi Szövetség által szervezett összmagyar anyanyelvi táborban mintegy 500 fiatal vesz részt. A tábor alatt fejlődik a gyerekek magyarságtudata, miközben barátokat és életre szóló élményeket is szereznek. Csíkos Sándor, igazgató, József Attila Általános Iskola, Bácskertes: „Ebbe a táborba hat településről mennek gyerekek: Bezdánból, Bácskertesről, Gombosról, Bácsgyulafalváról, Bácskossuthfalváról és Szabadkáról. 46 gyerek és 4 kísérőtanár megy. Úgy válogattuk ki a gyerekeket, hogy akik aktívak voltak magyar versenyen, vagy honismereti versenyen, tehát a magyarsággal kapcsolatos versenyeken szerepeltek, jöjjenek, közülük válogattunk.”

A táborba nem csak a határon túli magyar területekről érkeznek gyerekek, hanem a világ számos magyar diaszpóra közösségéből is, mint például Kanadából, Ausztriából, Spanyolországból vagy az Egyesült Királyságból.

Rákóczi Szövetség
Rákóczi Tábor
Sátoraljaújhely
Összmagyar Anyanyelvi Tábor
tábor

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.