Ugrás a tartalomra

Autista gyermekek segítése - egyéves a Szív hangjai kávézó

2024.02.19
21:52
Forrás
Pannon RTV
Stábunk ellátogatott egy érintett családhoz, ahol betekinthetett a mindennapjaikba, és elmondták, mit jelent számukra az egyesület.

Egyéves fennállását ünnepelte nemrégiben az Autista Személyeket Segítő Szabadkai Egyesület klubkávézója. Ezen a helyen különböző fogyatékossággal élő fiatalok dolgoznak, és társaik a nap bármely szakában ellátogathatnak ide. Amellett, hogy kimozdulnak az otthonaikból, és barátkozhatnak egymással, kézműves tárgyakat is készítenek.

A 25 éves Torma Teréz születése óta küzd különféle nehézségekkel. Többek között gyengénlátással is, ugyanis mindössze 20 százalékos a látása. Ennek ellenére nagyon jó eredménnyel fejezte be az általános iskolát. Terike nagyon szeret énekelni és táncolni. Az egyesületben is élvezi a zenés összejöveteleket. Otthon legszívesebben kirakósokkal játszik, szereti a puzzle-t és a memóriajátékokat, továbbá keresztrejtvényt is fejt. A nagymamája szerint gyakran előbb rájön a megoldásra, mint ők.

Torma Terike akkor érzi jól magát otthon, ha tartják magukat a kialakított és megszokott napirendhez - mondja az édesanyja. Bár Terike jól érzi magát otthon is, naponta elsétálnak az Autista Személyeket Segítő Szabadkai Egyesületbe, vagy az egyesület tavaly nyílt kávézójába. Fontos, hogy Teri találkozzon emberekkel, és ismerkedjen. Akivel már találkozott ott, azzal nagyon szívesen van együtt – mondja az édesanyja. A személyi asszisztensével is szoros a kapcsolata.

Suzana Skenderović egyedül neveli három gyermekét, egyikük szintén az autizmus egyik fajtájában szenved. Az egyesület elnöke sokat tett azért, hogy a kávézó létrejöjjön. Szerbiában ez a második ilyen hely, amire nagyon büszke. Olyan személyek dolgoznak itt, akiknek egyébként szinte semmi esélyük a munkaerőpiacon.

Suzana Skenderović: „A szabadkai Szív hangjai klubhelyiség tulajdonképpen a munkaterápiának egy formája, mert ők csak néhány órára jönnek ide. Nemrégiben ünnepeltük az első születésnapunkat, reméljük, hogy a századikat is ezen a helyen fogjuk megünnepelni. Négy évvel ezelőtt kezdtünk bele az ötlet megvalósításába, miután Belgrádban jártam, és személyesen láttam, hogy egy autizmussal küzdő személyt valóban el tudja készíteni a kávét, le tud rajzolni a kávéra egy virágot vagy szívet. Úgy gondoltam, ha létezhet ilyen Belgrádban, miért ne lehetne Szabadkán is. Négy évig dolgoztunk ennek az egyedülálló helyiségnek a megvalósításán. Van itt egy fal, amely nagylelkű barátokkal van tele, és itt van az önkormányzatunk, amely átadta nekünk ezt a helyiséget. És az a sok ember, akik a munkájukkal járultak hozzá a megvalósításhoz. A minisztérium a klub felszerelésében nyújtott óriási támogatást.”

Az egyesületben céges ajándékokat készítenek a fiatalokkal – mondja az egyesület elnöke. Készítenek csészéket, szatyrokat, hűtőmágneseket, különleges formájú szappanokat, virágokat, kinek mihez van képessége. A koordinátorok, illetve a személyi asszisztensek segítenek nekik ebben. Suzana Skenderović: „A rajzok nagyrészt autizmussal élő személyek munkái, és van egy egyesület, amely segített nekünk a gyerekeivel, így egyedülálló rajzok készültek Szabadkáról és Palicsról. Továbbá a csészéket, szatyrokat is fejlődési rendellenességgel élő személyek készítették, és ezt a Danijela virágát is. Mindez tulajdonképpen itt készül, vagy a Szivárvány mögött nevű házban, ahol félnapos ellátást biztosítunk azoknak a gyerekeknek, akik sajnos nem járhatnak napközibe, ott viszont fejlődnek az életkészségeik.”

A kávézó nem zárt körű, tehát mindenki bemehet, és elfogyaszthat ott egy kávét vagy üdítőt, aminek nincs meghatározott ára. Mindenki annyi pénzt dob be a szív alakú kis kasszákba, amennyit tud, vagy amennyit szeretne.

autizmus
Közügyek
Suzana Skenderović

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.