Ugrás a tartalomra

Az intézményes együttműködés a családi erőszak megelőzésének a kulcsa

2018.12.08
18:54
2018.12.09
07:32
Forrás
Magyar Szó
Szerbiában a nők 29 százaléka úgy véli, hogy a családon vagy partnerviszonyon belüli erőszak magánügynek számít, és a család körén kívül nem szabad róla beszélni.

Ez megnehezíti az esetek feltárását, az elkövetők megbüntetését és a visszaélések megismétlődésének a megelőzését – hívták fel a figyelmet a tartományi ombudsman szervezésében Újvidéken megtartott konferencián, melynek témája a nők elleni erőszak leküzdése volt.

Zorana Antonijević, az EBESZ tisztségviselője számolt be a felmérés eredményeiről. Közölte, a kutatásban részt vett szerbiai nők 22 százaléka tapasztalt élete során nemi alapon történő családon belüli vagy partnerkapcsolaton belüli erőszaktevést. A nők 42 százaléka ki volt téve a zaklatás valamilyen formájának. Összesen 31 százalékuk mondta azt, hogy gyerekkorában is érték zaklatások.

Snežana Knežević nemi egyenlőségi tartományi ombudsmanhelyettes a tanácskozáson elmondta, a vajdasági polgári jogvédő iroda még 2005-ben létrehozta az Erőszakmentes Élet Hálózatát, ennek ülései és jelentései a mai napig rendszeresek. A nők jogainak védelme terén nagy lépésnek nevezte a családon belüli erőszak megfékezését célként kitűzött stratégiát a 2011 és 2015 közötti időszakban, majd 2016-ban a büntető törvénykönyv módosítását és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó stratégia megszületését.

A rendőrségen belül folyamatosak a képzések az esetek sikeresebb feltárása érdekében – számolt be Milorad Kalat, a Belügyminisztérium családon belüli erőszak megelőzősével megbízott osztályának munkatársa. Arra biztatott mindenkit, hogy jelentsék a nők és a gyerekek elleni erőszakkal kapcsolatban szerzett információkat, vagy kérjenek tanácsot a témával kapcsolatban az ingyenesen hívható 0800-100-600-as telefonszámon.

családi erőszak
nők elleni erőszak
ombudsman
Újvidék

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.