Ugrás a tartalomra

Bácsgyulafalván egy évben kétszer tartanak falunapot

2023.08.19
19:57
Forrás
Pannon RTV
Az elsőt Szent István ünnepén, a következőt pedig októberben, mivel akkor alapították a települést. Ilyenkor megtelik ünneplőkkel a falu.

A délelőtti program az eső miatt csúszott, de miután kiderült az ég, mindent sikerült megvalósítani. A sportprogramok mellett zeneszó kíséretében közel harminc lovaskocsi vonult fel, délben pedig a motorosok dübörögtek a falu utcáin, továbbá több kiállítás is nyílt.

A falunap keretében bemutatták Stork Piroska Szívvel lélekkel című helytörténeti könyvét, amely alapját a szerző a Baranyi István bácsgyulafalvi tanító által összegyűjtött, helyi vonatkozású cikkek alapján állította össze.

Stork Piroska, a kötet szerzője: „Elvittem a cikkeket, elkezdtem kronológiai sorrendbe rakosgatni, és akkor jött az ötlet, hogy a tanító bácsi megérdemli azt, hogy én ezzel egy emléket állítsak neki, ezzel a könyvvel.”

A bácsgyulafalvi születésű Csikós Stella jelenleg Jánoshalmán él, kerámiaművészettel foglalkozik és örömmel jött haza a falunapra.

Csikós Stella, kerámiaművész: „Szép dolog az, hogy a falut megünnepelik, hogy összejön a falu népe, a régi személyek, talán, akik elvándoroltak, úgy mint mi is, hogy most már nem élünk itt, a faluba, hogy visszalátogatunk, legalább ilyen alkalmakkor. Szerintem ez fontos.”

Az iskola sportcsarnokában kézimunka- és gyermekrajz-kiállítás keretében a nagymamák hagyatéka és kézimunkái különösen felkeltették az érdeklődők figyelmét, ugyanakkor érdekes kiállítás nyílt a helyi, 1911-ben alakult tűzoltó egyesület székházában is.

Tápai József, a bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület titkára: „Ide tartozik az egyesületünk zászlaja, amely 1928-ból származik. A zászlórúdon 50 darab rézlapocska jelzi a környékünkön akkor aktívan dolgozó egyesületeket, meg azokat az adományozó családokat, akik anyagilag hozzájárultak a tűzoltó egyesület munkájához.”

Borsos Mária, elnök, Bácsgyulafalva HK: „A szervezőbizottságban minden szervezet, aki Telecskán működik, tűzoltó egyesület, sport, kultúra, mindenki részt vett a helyi közösség tanácsának tagjaival együtt véve, Zombor város támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával tudtuk ezt összehozni.”

A falunapot a bográcsos ételek főzése mellett a helyi művelődési egyesület és a Kis Ferenc Általános Iskola tanulóinak műsora tette színesebbé, az önkéntes tűzoltók bemutatója, majd a kúlai Népkör MMK tánccsoportjának fellépését követően közös vacsora és bál zárta az eseményt.

Bácsgyulafalva
Falunap
kétszer
Szent István-nap

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.