Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A bácskossuthfalvi Kossuth-szobor kalandos története

2021.03.15
21:32
Forrás
Pannon RTV
A világon a hetedik helyszín, ahol Kossuth-szobrot állítottak Bácskossuthfalva. Az 1896-os szoborállítást követően az alkotás nem lelt nyugalmat, mivel ledöntötték, tanúja volt a két világháborúnak és a hatalomváltásoknak, valamint rejtegették is.

Viszontagságos úton aztán mégis előkerült és 1994 óta ismét köztéren állhat. Azóta ez a vajdasági magyarság egyik központi emlékhelye az 1848/49-es szabadságharc kapcsán. A szobor hányattatott sorsát Mohácsi Huba rendezésében láthatták a nézők a Pannon Televízióban, de több magyarországi bemutatója is volt már. Az alkotást a Magyar Média Mecenatúra támogatta.

Pannon RTV

A szobrot Kiss György és Gerendai Béla szobrász készítette bronzból. Eredetileg 2,5 m magas márványoszlopon volt felhelyezve, 78 centiméter magas alkotás, aminek a leleplezésére 1896 augusztus 20-án került sor. Attól kezdve minden évben tartottak március 15-i megemlékezést 1918-ig, míg be nem vonult a szerb hadsereg.

Pannon RTV

A második világháborúban, 1941. áprilisától Bácskossuthfalva ismét Magyarországhoz tartozott, így a szobor a szénapadlásról a az akkori helyi közösség irodájában foglalt helyet 44 őszéig. Aztán, amikor az oroszok bevonultak a faluba, visszakerült a szénapadlásra. Többen is tudtak róla a faluban, de hallgattak róla. 

Pannon RTV

1985-től 1990-ig a restaurátornál volt a szobor. A kilencvenes évek elején a háborús helyzet, a bizonytalanság és a pattanásig feszült helyzet miatt nem volt lehetséges a köztéren való elhelyezése. A helyi vezetőség 1994-ig várt a leleplezéssel. 

Pannon RTV

Kiss György és Gerendai Béla alkotása a falu központi parkjában kapott helyet, ami az I. Világháborús emlékműnek is otthont ad. Bácskossuthfalva a délvidéki magyarság egyik központi megemlékező helye az 1848-as forradalom és a szabadságharcról.

Bácskossuthfalva
Kossuth-szobor
Papp László

Most

09:56, Frissítve: 10:03

Új kormánya van Észak-Macedóniának

Megszavazta az új, balközép kormányt az észak-macedón parlament vasárnap késő este. Az új miniszterelnök Dimitar Kovacsevszki, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke lett.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.