Ugrás a tartalomra

Bajban az ingázók - Nehezedik a gyalogos határátkelés

2023.10.11
21:12
Forrás
Pannon RTV
A Közügyek stábja a bajban lévő horgosi ingázókkal beszélgetett.

Az elmúlt évek során azok a horgosiak és környékbeliek, akik Magyarországon dolgoznak főként a horgosi közúti határátkelőhelyet használták. Mivel ez az átkelő rendszerint csak reggel 7 és este 7 között üzemel, azok, akik korábban mentek, illetve később érkeztek, gyalog tették meg az utat a közúti és az autópálya-határátkelő között. Ez azonban szeptember 24-e óta nem lehetséges. Először egy árokkal gátolták meg az átjutást, később pedig egy kerítést is felhúztak a hatóságok meggátolva a gyalogosforgalmat.

Horgosról sokan a jobb élet reményében, napi szinten Magyarországra járnak át dolgozni, már több éve, akár évtizede. Most segítséget kérnek, ugyanis szeptember 24-e óta valakinek vagy valakiknek köszönhetően, az érintettek nem tudnak gyalog eljutni az autópálya-határátkelőre. A Horgos 1 és Horgos 2 közötti földes út eltűnt, az érintettek az elejében a szó szoros értelemben árkon-bokron átmásztak, hogy eljussanak Horgos 1-re, de ez sem tartott sokáig, hiszen kerítést húztak fel.

Eddig sem volt zökkenőmentes az ingázók utazása, de az évek alatt sikeresen kidolgozták az átkelés menetét, ami most felborulni látszik - meséli Pataki Zsolt, aki öt éve jár Magyarországra dolgozni.

Bíró Anett is érintett az ügyben. Több éve dolgozik Magyarországon. Levéllel fordult az illetékesekhez: „ Most hogy végigcsinálták a kerítést, így az autópályán közel 2,5 km-t kell megtennünk gyalog vagy kerékpárral, ki hogy közlekedik (ami ugye tilos és hát veszélyes is) ,de sajnos nincs más választásunk. Ott bírunk lejönni az autópályáról leghamarabb ahol a migránsok is...„ - írja levelében.

Anett Facebookon vette fel a kapcsolatot dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ  köztársasági parlamenti frakcióvezetőjével és Újvári Zsombor magyarkanizsai származású köztársasági képviselővel. Visszajelzésük alapján az októberben kezdődő rendes parlamenti ülésszakon szóvá teszik a problémát.

ingázó
gyalogos
határátkelés

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.