Ugrás a tartalomra
Pixabay

Befagyasztotta több alapvető élelmiszer árát a szerb kormány

2021.11.30
16:11
2021.11.30
17:15
Forrás
Pannon RTV
Nem drágulhat tovább a finomliszt, a kristálycukor, az étolaj, a sertéshús és a 2,8 százalékos tej sem. Ezeket a termékeket a november 15-i árak alapján tudják majd megvásárolni az emberek.

Az utóbbi időben jelentősen megdrágultak az alapvető élelmiszerek a világon, így Szerbiában is. Az étolaj ára tavaly ilyenkor 150 dinár körül mozgott, most viszont a 200 dinárt is meghaladja. De az áremelkedés ugyanúgy elmondható a kristálycukor, a finomliszt, a sertéshús és a 2,8 százalékos tej kapcsán is. A következő 60 napban az alapvető élelmiszerek azonban nem drágulnak tovább Szerbiában, erről határozott a kormány.

Kovačević Angéla: „Az ünnepek közeledtével mindenféleképp fontos, hogy az alap élelmiszereknek az ára megmarad, és így legalább egy kicsit lazábban tudunk költeni, ha tudunk költeni, de hát azért kell egy minimális összeget az ünnepre is fordítani, és talán ezért sokkal könnyebb lesz - úgymond - szép keretek között megünnepelni ezeket a szép ünnepeket, amik majd most fognak jönni.”

Pannon RTV

Patocskai Julianna: „- Szerintem, ha a világpiacon drágul minden, akkor minket se fog elkerülni. Gondolom én.
- De most ugye nem fog felmenni az ára.
- Hát annak örülünk, annak örülünk, hogy nem megy fel.”

Svetlana Jović: „Nagyon jó lenne, ha megállítanák az olaj és a kenyér, és a többinek is az árának növekedését, legalább tavaszig, legalább a munkák és a mezőgazdasági munkák szezonjának kezdetéig.”

Pixabay

Az árbefagyasztás a jelenlegi döntés alapján 60 napig lesz érvényben Szerbiában. Az alapvető élelmiszereket gyártó cégek pedig az éves átlaghoz képest nem csökkenthetik az áruszállítást, ellenkező esetben 100 ezertől 2 millió dinárig terjedő pénzbüntetésre, illetve akár egyéves munkabeszüntetésre számíthatnak.

árbefagyasztás
alapvető élelmiszer
liszt
cukor
olaj
tej

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.