Ugrás a tartalomra

Beindult a vásáridény

2024.02.25
18:18
2024.02.25
18:24
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság minden részéből érkeztek árusok és vásárlók a szezonnyitó kispiaci vásárba.

Évente tíz alkalommal, februártól novemberig, minden hónap utolsó vasárnapján szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő kispiaci jószág- és kirakodóvásárt, ahol a tűtől a gőzmozdonyig szinte minden megtalálható.

Egész délelőtt nagy volt a nyüzsgés a kispiaci vásártéren, sokan családi kirándulásnak élik meg a vásárt. Már a reggeli órákban malacot sütöttek, rostonsültek készültek, de ilyenkor a sült kolbász a legkelendőbb a kispiaci vásárban. Igazán jó volt a lacikonyhák forgalma.

Klebecskó Erika, sütödés, Kispiac:
„- Hamburger, nyakas és kolbász van.
- Mennyibe kerülnek ezek a rostonsült finomságok?
- 400 dinár.
- Mit esznek az emberek általában itt a vásárban?
- Most ma eddig a kolbász volt a menő.”

Olcsó és divatos, egyedi ruhaneműt is lehet venni a kispiaci vásárban. Alig használt, újszerű, sőt vadonatúj, általában Ausztriából és Németországból behozott ruházati cikkeket kínálnak az eladók, de a környékbeli varrodák termékei is megtalálhatók. Kádár Krisztina, árus, Zentagunaras: „Amikor kezdődik az iskola, abban az időszakban szokott a gyermekruha nagyon jól fogyni, a nyári időszakokban inkább a felnőttek vásárolnak. Kinek mire van szüksége otthon. Keresik az olcsóbb árut. Nagyon sok használt ruha is van a vásárokban, azt is meg lehet találni, de sokan keresik az új ruhákat is. Az árak változók, ilyen négy-ötszáz dinártól megyünk a két-háromezer dináros árakig.”

Kapanyél, kürtőskalács, kézműves cukorkák, gyermekjátékok, olcsó és divatos lábbeli, drótkerítések és különleges állatok, például egy óriás nyúl is kapható volt.

A szezonnyitó kispiaci vásárban ezúttal jószágokból sem volt hiány. Egy munkalóért 1700 eurót kért a gazdája, de természetesen kecskét is lehetett vásárolni, 120 eurót kértek érte. Malacokat is láttunk, 10 ezer dináros darabonkénti áron árulták őket.

Rihter Franjo szabadkai gazda rendszeres látogatója a kispiaci vásárnak. „Szeretünk egy kicsit kiruccanni. Vasárnap van, nem dolgozunk. Kicsit kikapcsolódunk, eljövünk körülnézni, és ha valami érdekeset látunk, megvesszük. Vagy mindig hiányzik valami alkatrész, ami kell a mezőgazdasági gépekhez, és ez végett. Meg találkozunk a kollégákkal, kicsit elbeszélgetünk, éppen csak ezért.”

Érdekes új és használt retró stílusú rádiókészülékeket is találtunk az egyik asztalon. Ezekért 1800-tól 3500 dinárt kértek. Nem most van a gesztenyeszezon, de a kispiaci vásárban még frissen kisütött gesztenyét is lehetett venni, literjét 700 dinárért. Vannak olyan árusok, akik hosszú évek óta járnak minden hónap utolsó vasárnapján Kispiacra.

Budimir Radulović, árus, Verbász: „Már öt-hat éve járok ide, ez a jobb vásárok egyike. Vegyes árucikkeket kínálunk. Édességet, konzerveket, ilyen jellegű élelmiszereket. Lényegében a kereslettel is meg vagyok elégedve.”

Jön a tavasz, közeleg a nőnap, a vásár tele volt cserepes virágokkal is. Jól fogyott a jácint, amelyért 150 dinárt kértek, de a különleges orchideafajták is, amelyek 1500, 1800, sőt 2,5-3 ezer dinárért keltek el. Bagi Zoltán családja 1966-ban költözött a településre, édesapja vendéglősként dolgozott, és nekik is italos sátruk volt már akkor a vásárban. 25 éve ő a fő vásárszervező Kispiacon. „Gépalkatrészeket kínálnak. Falun annak nagy jelentősége van, nem kell az embernek elmenni Szabadkára, meg máshova, hanem itt meg tudja a vásárban venni, ami van, és azért jönnek legtöbben.”

A soron következő kispiaci vásár március 31-én, húsvétvasárnap lesz.

vásár
Kispiac
kispiaci vásár
szezonnyitó

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.