Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Bemutatták a Bajsa a nagy háborúban című kötetet

2022.05.22
11:13
2022.05.22
19:37
A könyv a település első világháborús katonai eseményeit, valamint Bajsa történetét dolgozza fel a kezdetektől a Trianoni békeszerződésig.

Az első világháborútól a nemzeti összetartozás napja bevezetéséig című kiállítást A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alelnöke, Korecnhy László nyitotta meg.

„Ezért kell nagyon nagy hangsúlyt fektetnünk a hagyományok megőrzésére, hogy az utánunk következő nemzedéknek is legyen olyan tudása, olyan tapasztalata, amellyel a jövőjét tudja építeni.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Tomik Nimród Topolya társadalmi élete az első világháború idején témában tartott előadást, valamint a könyvbemutató moderátora is a topolyai történész volt.

„Nagyon örülök annak, hogy Kocsis Antal és Kocsis Éva néni feldolgozták a bajsai eseményeket is, és ami külön érdekessége és külön értéke a könyvnek az én megítélésem szerint, az eddigi legjobb monográfia rész is megjelent ebben a könyvben, ami Bajsával kapcsolatos.”

A könyv a település első világháborús katonai eseményeit, valamint Bajsa történetét dolgozza fel a kezdetektől a Trianoni békeszerződésig.

Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa: „A kötetben 1o6 név szerint azonosított bajsai I. világháborús hősi halott emlékét tártuk fel, illetve valamennyi olyan személyről tartalmaz adatokat, akik bajsaiként részt vettek az első világháború harcaiban.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kutatás vezetői Kocsis Antal és Kocsis Éva voltak. Az eredeti dokumentumok felkutatása nem volt egyszerű.

Kocsis Antal, helytörténész: „Arra mentünk, hogy találjunk családtagokat, leszármazottakat, akik tudják annak a személynek a nevét, vagy olyan dokumentumhoz jussunk amiben ezek az adatok szerepelnek. Sikerült. Elég sokat összegyűjtöttünk, sőt minden begyűjtött anyagot nem is bírtunk belepréselni a könyvbe.”

A rendezvény végén dedikáltak a szerzők, valamint a Magyarságkutató Intézet vándorkiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

Bajsa a nagy háborúban
Korenchy László
Tomik Nimród
Kocsis Antal

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű