Ugrás a tartalomra

Birkákat és csónakokat lopnak a migránsok Martonoson

2023.05.09
13:56
2023.05.09
22:02
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is sokan vannak a Tisza-menti erdősávban.

Legnagyobb illegális táboruk a folyó partján lévő halászháztól mindössze száz-százötven méterre található, olyan megközelíthetetlen erdei terepen, ahova a hatóság emberei sem tudnak járműveikkel bemenni.

Birkákat lopnak a migránsok az éj leple alatt. Bata Róbert megmutatta a karámot, amelyből az elmúlt napokban több jószágnak is nyoma veszett. Azt mondta, úgy vitték el a birkákat, hogy még a kutyák ugatását sem hallotta, valószínűleg enni adtak nekik a hívatlan vendégek.

Bata Róbert: „- Hiányoznak. De a rendőröknek is szóltam, azt mondták, majd kijönnek, de nem jöttek még ki.
- Mit csinálnak a migránsok? Elviszik a birkákat? Vagy?
- Megeszik. Ellopják. Őszintén megmondva.
- Mennyi birka szokott hiányozni?
- A 150-ből 142 van most.”

Bata Róbert elmondása szerint vannak olyan helyiek, akik segítik a migránsokat, ők vezetik be az erdő mélyében található rejtekhelyekre a bevándorlókat.

„Tudják az utat, megmutatják nekik és mennek. De akik elmennek migránsok, egy se jött vissza. Mankós is ment, sánta is ment, egy se jött vissza. Valahol átmennek.”

A Tisza-parti halászháznál hangosan ugatnak a kutyák, ha ismeretlen téved arra. Mégis mindennapos vendégek a migránsok, akik a motorcsónakot és az üzemanyagot is elviszik. A halászháztól erdei út vezet egy közeli illegális migránstáborig, ahol a halászok becslése szerint akár 100-150-en is lehetnek.

Keskeny erdei út vezet be a legnagyobb illegális migránstáborig, amely a martonosi erdősávban található. Onnan gyakorlatilag már nagyon közel van a magyar határkerítés, és a Holt-Tisza is, amelynek túloldalán szintén határkerítés védi Magyarországot. Ott nem igazán tudnak átjutni a migránsok. Időnként azonban csónakokat lopnak a halászok elmondása szerint, és azokkal, vagyis motorcsónakokkal megpróbálnak átjutni árral felfelé, Szeged irányába, amikor az őrnaszádok éppen váltásra mennek, akkor próbálnak meg följutni Magyarország felé. Ha ez sikerül is nekik, elkapják őket és visszatoloncolják Szerbiába.

Egyébként telefonon beszéltünk Horvát Gergellyel, a martonosi helyi közösség elnökével, aki azt mondta, a hét végén volt olyan nap is, amikor egymás után 16 szabadkai rendszámú taxis vitte őket a martonosi erdősávba. Ha azt nézzük, hogy minden taxiba legalább négyen-öten beülnek, akkor könnyű kiszámolni, hogy majdnem száz migránst hoztak egyszerre egy gépkocsi menetoszlopban a szabadkai taxisok.

Martonos
migráns
lopás
csónak
birka

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.