Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bírság vár azokra a dolgozókra, akik nem tartják be a járványügyi intézkedéseket

2020-07-13
10:56
2020-07-13
18:52
Forrás
Pannon RTV
A munkahelyeken intézkedési tervet is kell hozni, a fertőző betegségek terjedésének megakadályozására.

Akár húszezer dináros bírságot is kaphatnak azok a szerbiai dolgozók, akik nem tartják be a mostantól hatályos szabályzat által előírt óvintézkedéseket. Eszerint a munkáltató köteles 30 napon belül meghozni a fertőző betegségek megjelenésének és terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedések tervét. A szabályzat a munkáltatóra és a munkavállalóra is bizonyos kötelességeket ró. A szabályzat július 11-én lépett hatályba.

A járványügyi helyzetre való tekintettel, mindenkinek, aki belép a Pannon RTV épületébe kötelessége feltenni a maszkot. Ezek után következik a hőmérsékletmérés. Majd fertőtlenítjük a kezünket és csak ezután léphetünk be az irodákba.

Ezek a szabályok természetesen nem csak médiaházunkra vonatkoznak. A szerbiai munkahelyeken mindenkire ugyanez vár az épületbe való belépéskor.

Médiaházunk dolgozói sokszorosan ki vannak téve a fertőzés kockázatának - mondta el Bodzsoni István. A riporterek, operatőrök és más munkatársak ugyanis a pontos, hiteles és gyors információk megszerzésének érdekében terepre is járnak, és így sok személlyel érintkeznek nap mint nap. Médiaházunkban ezért kiemelten oda kell figyelni a dolgozók egészségének megőrzésére - hangsúlyozta a Pannon RTV igazgatója.

"Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy amennyire csak tudunk, vigyázzunk az embereink egészségére. Ezért bevezettük azokat a szokásos intézkedéseket, amelyeket gondolom, hogy a hasonló intézményekben szintén bevezettek, kezdve a kötelező maszk viseléstől, a kötelező lázmérésen, tehát minden reggel, amikor valaki bejön a munkahelyére, akár munkatárs akár vendég, akkor megmérik a lázát, hogyha ne adj' Isten gyanús, akkor hazaküldjük."

Mától kezdve harminc napot kapott Szerbiában minden munkáltató vagy cég, hogy foganatosítsa a már meglévő belső munkavédelmi okiratát. A munkaadók eszerint kötelesek a koronavírus-járvány ideje alatt meghozni egy olyan tervet, amely biztosítaná a foglalkoztatottak biztonságát és védelmét a munkavégzésük során. Kötelező egyebek mellett az olyan írásos utasítások kihelyezése, amelyekkel a dolgozókat figyelmeztetik a veszélyhelyzetről, felszólítják a maszk viselésére és a távolságtartásra. Biztosítani kell a fertőtlenítőszereket és a munkahelyek fokozott fertőtlenítését és szellőztetését is.

Ágoston Gabriella, ügyvéd: "Valójában az intézkedéseket a munkáltatók már bevezették, hiszen közvetlenül alkalmazzák a Köztársasági Válságstábnak az utasításait. Úgymond ez most egy írásos formát nyert, de maga az ellenőrzés a Munkaügyi Felügyelőség részéről majd csak 30 nap múlva indulhat el, hiszen annyi időt adott a munkáltatóknak, hogy ezt a tervet egyedileg meghozzák a saját munkaszervezésükben."

A munkaadók számára a bírság akár egymillió dinárig is terjedhet, a munkavállalók pedig akár húszezer dináros bírságot is kaphatnak, ha nem tartják be a járványügyi óvintézkedéseket.

bírság
járványügyi intézkedések
járvány
koronavírus
munkahely
dolgozók

Most

14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.