Ugrás a tartalomra

„Bízunk benne, hogy a mostani nyugodt migránshelyzet marad a választások után is”

2023.12.10
10:51
2023.12.10
16:46
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai, a nagykikindai és a zombori befogadóközpontok továbbra is üresek, az észak-bácskai térségben most csak elvétve látni migránsokat.

A szerb rendőrség különleges alakulatait átvezényelték az ország déli határára, a szabadkai térségben maradt 150 fős csendőri egység munkáját most a helyi készenléti rendőrök segítik. A helyiek azonban félnek, hogy a választások elmúltával megszűnik a rendőri ellenőrzés, és a migránsok visszatérnek. A Vajdasági Magyar Szövetség azonban ezt nem fogja megengedni, hiszen a párt 2015 óta napirenden tartja a szerbiai migránsválság megoldásának fontosságát - mondta a párt megbízott elnöke, dr. Pásztor Bálint.

A Szabadka külvárosában található makkhetesi erdősáv nagyjából két kilométerre van a magyar határkerítéstől. Itt korábban több száz fős illegális migránstáborok működtek. Ezeket felszámolták a szerb rendőrség különleges alakulatai, de a táborok nyomai most is jól láthatók. A vékonyabb fákat kivágták, azokból készültek cölöpök a sátraknak. Most is jól látható még a rengeteg itt maradt szemét. Általában a táborok irányába vezető utak mentén mindig egy-egy őrszem ügyeleteskedett, hogy ne jussanak be az illegális migránstáborokba hívatlan vendégek.

Az erdő mélyében stábunk sem migránsokat, sem taxisokat nem látott. Ezt a helyi emberek is megerősítették. Halász Csaba: „Bízunk benne, hogy ez a helyzet marad így, hogy stabilizálják. Tehát a jelenlegi helyzet most jó, és szeretnénk, ha így is maradna, nem csak a választások előtt, hanem a választások után is.”

A helyiek attól tartanak, ha megszűnik a rendőri ellenőrzés, visszatérnek a migránsok. Ahogy mondták, megszokták, hogy itt át tudnak menni, randalírozhatnak és táborokat építhetnek. Stefanović Edit: „Valószínű. Valószínű, hogy visszatérnek. Amint jobb idő lesz.”

Úgy tudjuk, az embercsempészek és a migránsok most alternatív útvonalakat keresnek, ahol ki tudják kerülni a rendőri ellenőrzést, hogy eljussanak a magyar határkerítéshez. Egyre több migráns indul meg ugyanakkor most Magyarország helyett Horvátország vagy Bosznia-Hercegovina felé.

migráns
Makkhetes
erdő
Szabadka

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.