Ugrás a tartalomra

Civil szervezeteket támogató központ kezdte meg működését Óbecsén

2023.06.22
09:43
2023.06.22
16:38
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között hivatalosan is megkezdte működését a Than Fivérek Értelmiségi Kör által létrehozott Óbecsei Civil Központ.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a Than Emlékházban megalakult központ a község civil szervezeteinek nyújt támogatást különböző formában.

Szerda délután bemutatkozott a közönségnek, és meg is tartotta első workshopját az Óbecsei Civil Központ. A Perem Magyar Színházi Egyesület egyike azon viszonylag új civil szervezeteknek, amely sokat remél a központ támogatásától.

Rókus Zoltán, elnök, Perem Magyar Színházi Egyesület, Óbecse: „Minden év más és újabbnál újabb dolgokat hoz abból a szempontból, hogy milyen pályázatok vannak, mit lehet megvalósítani. Nagyon meglepődve és örülve hallottam erről a dologról, hogy lesz valami, ami összefogja ezt lényegében, és mindenféle szupportot megad azoknak a civil szervezeteknek, amelyek még csecsemőkorban vannak.”

A Vi-Lo-Go Polgári Társulás 2020-ban alakult meg Óbecsén, és elsősorban az egészséges életmód népszerűsítése a célja.

Koncz Mónika, elnök, Vi-Lo-Go Polgári Társulás, Óbecse: „Az a helyzet, hogy az első két évben nem igazán volt módunk pályázni, mert ilyenek a törvények, a most megalakult civil központ pedig remélem, hogy könnyíteni fogja a munkánkat és még több emberhez el tudunk jutni.”

Az óbecsei önkormányzat március elején kiírt pályázatára négy kategóriában 107 pályázat érkezett.

Szerda Balázs, művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tanácstag, Óbecse: „Azt tapasztalom, hogy nagyon sok civil szervezet nem értesül a lehetőségekről, sokan például csak a községnél próbálnak meg pályázni, a többi lehetőség nem jut el hozzájuk vagy nem jutnak oda, hogy egy-egy komolyabb pályázatot megírjanak, úgyhogy azt gondolom, hogy ennek a civil központnak a létrejötte mindenképpen előre fogja mozdítani ezt a civil életet és a civil szervezetek munkáját.”

Az Óbecsei Civil Központot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a Than Fivérek Értelmiségi Kör hozta létre. A központ célja, hogy pályázatírási tanácsadással, szakmai fejlesztéssel és közösségépítéssel erősítsék meg a civil szférát.

Bonifárt László, elnök, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „A civil szervezetek fejlődésében nemcsak pénzre van szükség, hanem sok másra is: jogi és könyvelési alaptudásra, marketingre, programszervezésre és még sorolhatnám. Mi ezt próbáljuk kiegészíteni és az ő tudásukat teljessé tenni, tehát előadásokat fogunk szervezni itt, a Than Emlékházban. A negyedik eleme a civil közösség építése, ezt nagy hiányosságnak tartjuk akár Vajdaságban, akár Óbecsén.”

Az Óbecsei Civil Központ munkatársai előzetes telefonos bejelentkezés után minden kedden 12 és 15 óra között fogadják a civil szervezek képviselőit a Than Emlékházban.

civil szervezet
központ
Óbecse
Óbecsei Civil Központ
Than Fivérek Értelmiségi Kör
Nemzeti Együttműködési Alap
Than Emlékház
Perem Magyar Színházi Egyesület
Rókus Zoltán
Koncz Mónika
Vi-Lo-Go Polgári Társulás
Szerda Balázs
Bonifárt László

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.