Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A disznóvágás a bőség ritka ideje - hagyományos sertéstor Tiszaszentmiklóson

2022.11.20
11:24
2022.11.20
16:48
Forrás
Pannon RTV
Sokéves hagyomány a Csóka községi Tiszaszentmiklóson a hagyományos disznótor megszervezése, amelyet idén a mai napon tartottak meg. A közösségépítés jegyében, egyben az őseiktől örökölt tradíciók ápolása érdekében gyűlt össze a falu apraja és nagyja.

Az igazi hamisítatlan falusi disznótor a jó pálinkával, majd a sertés szalmával való perzselésével vette kezdetét. Bár különböző folyamatokban, de az urak és a hölgyek is egyaránt kivették részüket a munkából.

Varga András, böllér, Tiszaszentmiklós: „Általában két napig tartott, nem volt rohanás. Mindenki ráért, szomszédoknak hordtuk szét a paprikást és így ment el az egész. Alig vártuk, hogy legyen már disznótor.”

A valamikori paraszti háztartások egyik legnépszerűbb eseményének felelevenítésében a helyi lengyel közösség is évről évre aktívan részt vesz.

Polyák Géza, a Lengyel Nemzeti Tanács tájékoztatási bizottságának tagja: „Mikor a magyar kultúrkör, egyesület a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán rendez valamilyen rendezvényeket, akkor meghívnak bennünket és mi megtiszteljük őket azzal, hogy megjelenünk. Ugyanúgy, amikor mi rendezünk valamilyen rendezvényt, akkor meghívjuk őket és ők is ugyanúgy viszonozzák a meghívást.”

A tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület immáron hetedik alkalommal szervezte meg a hagyományos disznótort, amelynek célja a hamisítatlan falusi disznóölés és feldolgozás bemutatása, a helyi szokások újjáélesztése és népszerűsítése.

Törtei János, alelnök, Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület, Tiszaszentmiklós: „Tavaly óta hazaértük, tavaly óta itt szervezzük, azelőtt a plébánián. Ez egy olyan hagyományos dolog, amit most már odahaza a családok nem nagyon csinálnak, hanem elviszik hentesekhez levágatni a disznót. Úgy éreztük az egyesületben, hogy ezt a szokást fenn kell tartani.”

Habár a disznótor a legtöbb család életében ma már modernebb keretek között zajlik, a népi tradícióknak, mint amilyenek a toros lakomáknak, még mindig nagy divatja van vidékünkön.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Arra fogunk törekedni, hogy a következő évben a 2023-as évben ezeket az eszközöket még magasabb szintre emeljük, mivel tudjuk azt, hogy a kisközösségeknek mennyire fontos az, hogy egy ilyen jellegű rendezvényt, egy hagyományos disznótort meg tudjanak tartani és egyéb más rendezvényeket is.”

Az állattenyésztés helyzetét illetően a titkárhelyettes hozzátette, hogy szerbiai szinten is stratégiai fontosságú az ágazat, így országos és tartományi szinten is előreláthatólag növekszenek majd a pályázati kiírások a jövőben.

Tiszaszentmiklós
disznótor
Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.