Ugrás a tartalomra

Drónokkal és robotokkal a diákok fejlődéséért

2023.09.27
19:19
2023.09.27
19:25
Forrás
Pannon RTV
A szebb iskolákért elnevezésű projekt keretében 200 drónt és 200 robotot adományoz a vajdasági iskolák informatikai szakköreinek a belgrádi és az újvidéki Rotary Club. 25 vajdasági óvoda bútorzatát is felújították.

A program az Amerikai Egyesült Államok Georgia államában működő Rotary szervezetének segítségével, valamint a szerb oktatási minisztériummal karöltve valósul meg.

Harmadik éve támogatják informatikai eszközökkel a vajdasági általános iskolákat - mondta Vladimir Matić, a Rotary Club körzeti elnöke.

„A minisztériummal kötött memorandum alapján a Szebb iskolákért elnevezésű projekt keretében 200 drónt adományozunk és 200 robotot, előtte 1000 robotot és 870 drónt osztottunk szét, mindet a Scratch és Paint programok tanulása érdekében."

Idén 30 vajdasági általános iskola részesül a Szerbiát és Montenegrót magába foglaló Rotary körzet adományában - ismertette Stevan Čomić, a Rotary újvidéki elnöke.

„Szinte egész Vajdaságból, tehát Szabadkától Újvidékig, Szőreg a közelben, és természetesen az újvidéki iskolák. Harmadik éve zajlik ez az akciónk, úgyhogy egyes iskolák már második alkalommal kapnak drónokat, míg mások robotokat kapnak, tehát variáljuk, de az a cél, hogy a régióban minden iskolát támogassuk."

A doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolában is nagy hasznát veszik majd a korszerű berendezésnek - árulta el Mészáros László, informatikatanár.

„Egy drónt kaptunk ebben az ajándékozási akcióban. Hogy hogyan fogjuk majd használni, azt ki kell majd találjuk közösen az informatikus kollégákkal, illetve most egy szemináriumon fogunk részt venni, ahol valószínűleg ötleteket is fogunk kapni, de biztosan jól tudjuk majd használni, és a gyerekek bizonyára élvezni fogják a drón demonstrációját, ha mást nem, a működtetését."

Tavaly egyébként a szabadkai Kizur István Általános Iskola diákjai nyerték meg az Újvidéken megrendezett drónprogramozási versenyt.

drón
robot
Rotary Club

Most

07:19, Frissítve: 07:25

Ködös, borult, esős idő

Felhős, hideg, esős idő várható ma a délelőtti órákban, a csapadék viszont délutánra megszűnhet. Az alacsonyan fekvő tájakon havas esőre is számíthatunk, a hegyvidékeken pedig havazásra.
22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.