Ugrás a tartalomra

Egy hét alatt több mint kétezer migránst szállítottak el a térségből

2023.11.03
13:51
2023.11.03
16:15
Forrás
Pannon RTV
Pontosan egy hét telt el azóta, hogy múlt pénteken hajnalban egymással szemben álló migránsbandák lövöldöztek Horgos külterületén.

Három illegális bevándorló halt meg és egy megsérült. A migránsok és az embercsempészek több órán át lőtték egymást. Aleksandar Vučić szerb államfő utasítására már másnap a szerbiai belügyminisztérium különleges alakulatainak több száz tagja, páncélozott harci járművek és helikopterek érkeztek a térségbe. Az akció azóta is tart.

Az egy hete tartó rendőrségi akció során eddig már több mint kétezer illegális bevándorlót szállítottak el a térségből. A csütörtöki nap folyamán újabb 738 migránst fogtak el a szerb belügyminisztérium tagjai Szabadka, Zombor, Nagykikinda és Pirot területén. Ezt mondta Dejan Luković, a szerbiai rendőrség segédigazgatója, aki azt is kiemelte, hogy a csütörtöki akció során 32 újabb olyan épületet ellenőriztek, ahol migránsok lehettek elszállásolva, és 5096 járművet is. Összesen 87 külföldi útlevelet és hat személyi igazolványt is találtak és lefoglaltak.

A horgosiak hosszú idő után végre újra biztonságban érzik magukat, hiszen a helyi Művelődési Házban állomásoznak a különleges alakulatok egységei, akik éjjel-nappal akcióznak. A helyi emberek migránsokat sem látnak a környéken.

Takács Ildikó, Horgos: „Nem találkoztam itt a faluban, nem lehet őket látni. És persze megnyugtatást ad, hogy mégis rendezik, hogy hát ne legyenek. Őszintén én taxisokkal sem találkoztam itt benn a faluban erre, ezen a részen.”

Granc Gabriella, Horgos: „Szerintem mindenkiben félelem született meg aznap, és félve jöttek ki az emberek az utcára, félve engedték a gyerekeket az iskolába, már aki elengedte. Úgy a rendőrség, mint a csendőrség jelenléte szerintem mindenkinek megnyugvás.”

A rendőrség folytatja az illegális migránspanziók felkutatását és felszámolását. Nem hivatalos információk szerint a Szabadka környéki erdőkben már csak a Tőzegbánya-tó környékén és a Szelevényi-erdőben lehetnek kisebb-nagyobb migránscsoportok. A szerbiai rendőrség különleges egységei folytatják a begyűjtésüket. A szabadkai befogadóközpont pedig már második napja teljesen üresen áll.

migráns
Horgos
rendőr
csendőr

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.