Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

„Egy szép templom segít feltölteni a lelket”

2022.06.28
11:56
2022.07.01
14:42
Forrás
Pannon RTV
Felénél tart az adai katolikus templom nagy volumenű felújítása, amely még 2021 decemberében kezdődött meg. A belső tér helyreállítása javában zajlik, a héten pedig a tetőszerkezet cseréje is megkezdődik.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A vidékünkön egyedülálló 53 méter magas kovácsoltvas templomtorony Ada egyik büszkesége, ezt még 2016-ban sikerült felújítani. Időközben a templom belső terének felújítása is szükségessé vált.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai katolikus templom, amely a Szentháromság nevet viseli, még 1795-ben épült. Az első rekonstrukciós munkálatokat 1874-ben hajtották végre rajta, amikor is a belső tere barokk stílusban rekonstruálódott. Érdekessége a templomnak, hogy a reneszánsz stíluson kívül gyakorlatilag minden építészeti jegy képviselteti magát.

Az elmúlt időszakban megtörtént a kör alakú galériakórus festése és a mennyezeten található freskók helyreállítása is.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Csodálatos búgó hangján szólaltatja meg az orgonát a plébánia kántora Bács Annamária, aki nagyon örül a megújult kórusnak, viszont elmondása szerint szeretett hangszerére is igencsak ráférne a hangolás.

Bács Annamária, kántor, Szentháromság-templom, Ada: „Az orgonát újrafestették, külső festést kapott, most a régi pompájában tündököl. Ami nagyon fontos lenne még, hogyha befejeződnek a festési munkálatok, hogy kapjon egy restaurálást, egy belső hangolást és felújítást, hiszen úgy mondják, lelke van minden hangszernek, így az orgonának is, aki a hangszerek királynője.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A napokban megkezdődik a templom tetőszerkezetének cseréje is, amely közel 10 millió dináros felújítási költséget von maga után.

Szungyi Károly, plébános, Szentháromság- templom, Ada: „Az embernek az a lényeg, hogy a teste templomát építse-, szépítse, de ha egy gyönyörű szép templomot látunk, a freskókkal, az ábrázolásokkal, az az emberben előidézi a lelki töltekezést is és még könnyebben tudunk jutni önmagához a Jóistenhez is.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az egész évben zajló felújítási munkálatok tetemes költségeket emésztenek fel, hiszen csak a belső tér felújítása 100 ezer euróba kerül. Mindez a magyar állam, Ada község önkormányzata és a lelkes hívek többéves gyűjtése nélkül nem valósulhatna meg - mondta a helyi plébános.

Szungyi Károly
Szentháromság katolikus templom
Ada

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű