Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Elegendő pénz jut a szabadkai iskolák felújítására és korszerűsítésére

2019-03-26
15:56
2019-03-26
18:16
Forrás
Pannon RTV
A legnagyobb sikerként a szabadkai Vegyészeti és Technológiai Középiskola évek óta húzódó felújítását emelte ki Nyilas Mihály. A tartományi oktatási titkár Szabadka polgármesterével egyeztetett.

Több mint 144 millió dinárt ruházott be a Tartományi Oktatási Titkárság az elmúlt 3 évben a szabadkai iskolákba. A tanintézmények korszerűsítésére a város is jelentős összegeket fordít. Három év alatt 12 szabadkai általános és középiskolát újítottak fel - mondta Bogdan Laban. A beruházások összértéke, amit városi, tartományi és köztársasági pénzeszközökből biztosítottak, meghaladja a 380 millió dinárt. Szabadka polgármestere szerint a legjelentősebb megvalósult beruházás a Vegyészeti és Technológiai Középiskola teljes átépítése és új külsője. Az ünnepélyes átadásra április elején kerül majd sor. A beruházás értéke több mint másfél millió euró.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Igyekszünk minden lehetséges módon a diákjainknak és a tanárainknak, tanítóinknak minél jobb feltételeket biztosítani, hogy büszkék lehessünk az eredményeikre, amiket a szabadkai iskolák elérnek. Éppen a Vegyészeti és Technológiai Középiskolát dicsérném meg, amely nagyon sok elismerést kapott, egyebek mellett Szent-Száva díjat is tavaly.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A tanintézményekbe történő beruházások a jövőben is folytatódnak, hiszen a gyermekek a jövőnk záloga, és az ő tudásukba fektetett minden pénz messzemenően megtérül - ezt már Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár szögezte le. Hozzátette, Szabadka a régió egyik legnagyobb oktatási központja: „Az a mintegy 144 millió dinár, amelyet a tartományi titkárságunk biztosítani tudott az oktatás céljaira itt Szabadka városban, jó helyre került, és azokat a szükségleteket próbálta megoldani, amelyek már évek óta jelen vannak a városban. Összesen 8 általános iskolát tudtunk beruházásokban támogatni, 4 középiskolát és 2 diákotthont.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A legtöbb pénzt az iskolaépületek tetőszerkezetének, a homlokzatok, a nyílászárók, a vizes gócok és a fűtési rendszerek felújítására költik, de jelentős eszközöket választanak ki a diákok utaztatási költségeinek fedezésére is. A piacképes szakok megnyitására is nagy hangsúlyt fektetnek, a duális képzésben pedig Szabadka élen jár - tette hozzá Nyilas.

A Szabadka polgármesterével folytatott megbeszélést követően Nyilas Mihály a Szabadka város vonzáskörzetébe tartozó általános és középiskolák igazgatóival tartott megbeszélést, amelyen egyebek között egyeztettek arról is, hogyan fogják pótolni azt az egyhetes kényszerszünetet, amit az influenzajárvány idején rendeltek el.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A tartományi oktatási titkár szabadkai látogatása során néhány iskolát is felkeresett. Horvát Tímea alpolgármester kíséretében a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban is járt, ahol megtekintették az új biztonsági kamerarendszert. Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „A külső és belső kamerarendszer került felújításra, nagyobb kapacitású és minőségesebb kamerákat tudtak felszerelni a Tartományi Oktatási Titkárság segítségével, ahol sikeresen pályáztak.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ezt a beruházást mintegy 650 ezer dinárból valósították meg.

Szabadka
iskola
Nyilas Mihály
Bogdan Laban
Horvát Tímea

Most

12:20, Frissítve: 12:35

Orbán: Közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk

Szükséges a konzultáció folytatása, mert közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk, hány lépésben, hány fokozatban, a védettségi igazolványhoz milyen kedvezményeket kapcsoljunk - mondta a magyar miniszterelnök, aki a leendő támogatásokról is szólt.
12:08, Frissítve: 12:28

Ferenc pápával találkozott Azbej Tristan Moszulban

Azbej Tristan, a magyar Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítésért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a meghívott vendégek közül elsőként találkozott Ferenc pápával a katolikus egyházfő moszuli látogatásán.

Népszerű

Újabb szigorítások hétvégére

Döntött a szerbiai válságtörzs, szigorítások várnak ránk a hétvégén a koronavírus gyors terjedése miatt. Szombat déltől hétfő reggel 6 óráig csaknem minden bezár az országban. Az új intézkedéseket a Szerb Kormány is jóváhagyta.