Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Elegendő pénz jut a szabadkai iskolák felújítására és korszerűsítésére

2019.03.26
15:56
2019.03.26
18:16
Forrás
Pannon RTV
A legnagyobb sikerként a szabadkai Vegyészeti és Technológiai Középiskola évek óta húzódó felújítását emelte ki Nyilas Mihály. A tartományi oktatási titkár Szabadka polgármesterével egyeztetett.

Több mint 144 millió dinárt ruházott be a Tartományi Oktatási Titkárság az elmúlt 3 évben a szabadkai iskolákba. A tanintézmények korszerűsítésére a város is jelentős összegeket fordít. Három év alatt 12 szabadkai általános és középiskolát újítottak fel - mondta Bogdan Laban. A beruházások összértéke, amit városi, tartományi és köztársasági pénzeszközökből biztosítottak, meghaladja a 380 millió dinárt. Szabadka polgármestere szerint a legjelentősebb megvalósult beruházás a Vegyészeti és Technológiai Középiskola teljes átépítése és új külsője. Az ünnepélyes átadásra április elején kerül majd sor. A beruházás értéke több mint másfél millió euró.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Igyekszünk minden lehetséges módon a diákjainknak és a tanárainknak, tanítóinknak minél jobb feltételeket biztosítani, hogy büszkék lehessünk az eredményeikre, amiket a szabadkai iskolák elérnek. Éppen a Vegyészeti és Technológiai Középiskolát dicsérném meg, amely nagyon sok elismerést kapott, egyebek mellett Szent-Száva díjat is tavaly.”

A tanintézményekbe történő beruházások a jövőben is folytatódnak, hiszen a gyermekek a jövőnk záloga, és az ő tudásukba fektetett minden pénz messzemenően megtérül - ezt már Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár szögezte le. Hozzátette, Szabadka a régió egyik legnagyobb oktatási központja: „Az a mintegy 144 millió dinár, amelyet a tartományi titkárságunk biztosítani tudott az oktatás céljaira itt Szabadka városban, jó helyre került, és azokat a szükségleteket próbálta megoldani, amelyek már évek óta jelen vannak a városban. Összesen 8 általános iskolát tudtunk beruházásokban támogatni, 4 középiskolát és 2 diákotthont.”

A legtöbb pénzt az iskolaépületek tetőszerkezetének, a homlokzatok, a nyílászárók, a vizes gócok és a fűtési rendszerek felújítására költik, de jelentős eszközöket választanak ki a diákok utaztatási költségeinek fedezésére is. A piacképes szakok megnyitására is nagy hangsúlyt fektetnek, a duális képzésben pedig Szabadka élen jár - tette hozzá Nyilas.

A Szabadka polgármesterével folytatott megbeszélést követően Nyilas Mihály a Szabadka város vonzáskörzetébe tartozó általános és középiskolák igazgatóival tartott megbeszélést, amelyen egyebek között egyeztettek arról is, hogyan fogják pótolni azt az egyhetes kényszerszünetet, amit az influenzajárvány idején rendeltek el.

A tartományi oktatási titkár szabadkai látogatása során néhány iskolát is felkeresett. Horvát Tímea alpolgármester kíséretében a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban is járt, ahol megtekintették az új biztonsági kamerarendszert. Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „A külső és belső kamerarendszer került felújításra, nagyobb kapacitású és minőségesebb kamerákat tudtak felszerelni a Tartományi Oktatási Titkárság segítségével, ahol sikeresen pályáztak.”

Ezt a beruházást mintegy 650 ezer dinárból valósították meg.

Szabadka
iskola
Nyilas Mihály
Bogdan Laban
Horvát Tímea

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.