Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az elsőéves egyetemisták szerb nyelvi felzárkóztató képzése Újvidéken

2021.09.06
17:43
2021.09.06
21:18
Forrás
Pannon RTV
Idén 26, a tartományi székvárosban és Szabadkán továbbtanuló gólya vesz részt az intenzív, két hétig tartó képzésen.

A felzárkóztató képzés célja a meglévő tudás magasabb szintre emelése, a nyelv magabiztosabb használata. Tót Viktória a Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén folytatja tanulmányait. „Nem nagyon tudok szerbül, ezért jöttem ide a képzésre, és reménykedem benne, hogy elérem így ezáltal, hogy ne vesszek el annyira októbertől.”

Erős Barnabás pedig a Közgazdasági Karon tanul tovább. „A szerb nyelvvel úgy állok, hogy megértek mindent, amit nekem mondanak, viszont a beszéddel van egy kis problémám. Szerb iskolába iratkoztam, és emiatt szeretném még fejleszteni magamat.”

A diákok két héten keresztül, 80 órán fogják fejleszteni a nyelvtudásukat az Európa Kollégiumban, valamint a város utcáin kommunikáció során is gyakorolhatják majd a tanultakat. Ivanković Mirjana, tanár, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin. „Itt, amikor vagyunk Újvidéken, akkor az a lehetőség is adódik, hogy megismerjék a gyerekek a várost, megtanuljanak tájékozódni. Ez ad egy jó szabadságot nekünk, hogy kreatív órákat tartsunk.”

A Magyar Nemzeti Tanács 2011-ben indult ösztöndíjprogramjának szerves részét képezik a felzárkóztató képzések. Idén is nagy érdeklődést mutattak a fiatalok a kurzus iránt. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT. „A niši Biznis Akademija nyelvi iskolával közösen valósul meg ebben az évben is a kurzus, és a célja mindenképpen az, hogy a fiatalokat felruházzuk önbizalommal, illetve egy fajta bátorítással, hogy minél könnyebben vegyék az akadályokat, amelyek rájuk várnak a főiskolai, illetve az egyetemi tanulmányaik ideje alatt, és kiemelten a kommunikációt, a funkcionális nyelvhasználatot, a szókincsbővítést fogjuk előtérbe helyezni.”

A képzés az előző évekhez hasonlóan Magyarország Kormányának a támogatásával valósul meg.

szerb nyelvi képzés
felzárkóztatás
egyetemisták
Ivanković Mirjana
Jerasz Anikó

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.