Ugrás a tartalomra

„Emlékezz ember, porból lettél és visszatérsz a porba”

2023.02.22
20:45
2023.02.22
23:13
Forrás
Pannon RTV
Ez a mondat hangzott el a mai a szentmiséken, hiszen hamvazószerda van.

Ez a nap a nagyböjti időszak kezdete, ami negyven napon át tart. Az egyház ilyenkor az élet mulandóságára emlékezteti a híveket, valamint bűnbánatra szólítja fel őket. A magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templomban is megtörtént a hamvazás szertartása.

Horváth Ákos, káplán, Szent Őrangyalok római katolikus templom: „A hamvazószerdai szentmisének van egy különlegessége, hiszen a pap homíliája után, a prédikáció után kerül sor a hamvazás szertartására. Ez egy szentelmény, amikor is a hívek fejét vagy a hívek homlokát meghintjük hamuval, az előző év virágvasárnapján megszentelt barkákat égetjük el és az abból nyert hamuval rajzolunk kis keresztet a hívek homlokára vagy hintjük meg a fejüket hamuval.”

Tojzán László, katolikus pappal a hamvazószerda eredtéről, a nagyböjti időszakról és húsvétról beszélgettünk a Közügyekben.

hamvazószerda

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.