Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Érkezik a hideg, végső ideje megvenni a tüzelőanyagot

2019.10.23
14:27
2019.10.23
18:34
Forrás
Pannon RTV
Még most is tavalyi áron kapható a tűzifa és a szén a fatelepeken. Sokan azonban ennek ellenére is az utolsó pillanatig kivárnak a tüzelő bevásárlással.

Tovább várni azonban nem érdemes, hiszen a jövő hét elején markáns hidegfront ékezhet vidékünkre, ami a szakemberek szerint az nyári meleget könnyen télies hideggé változtathatja.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Szerda délután is 25 fok körül alakultak a csúcshőmérsékletek Vajdaságban. A rekord közeli meleg miatt a távfűtés is szünetel az országban, habár a hivatalos fűtési szezon még október 15-én megkezdődött. A szokatlan meleg ellenére a fatelepek nem áll meg a forgalom. Szalma Gizella azonban nem bízta a véletlenre, ő már rég bebiztosította a tűzrevalót: „Szoktam szénnel és fával fűteni. Veszem a nyugdíjasokon keresztül 8 hónap lefizetésre. Elkezdem februárban és ameddig nem jár le.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Mások többször vesznek kisebb mennyiséget, ahogy pénztárcájuk engedi.

Németh Gizella, Szabadka: „Mi kétszer szoktuk venni, mert úgy tudjuk megvenni a fát, kétszer három köbmétert. Központi fűtésünk van, és a gázt azt nagyon ritkán használjuk.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A fatelepeken már húsvét után elkezdik vásárolni a tüzelőanyagot, de akadnak olyanok is, akik megvárják a fagyos idő beköszöntét - mondta Bašić Palković Lajčo, fatelep tulajdonos. Hozzátette, az árak tavaly óta nem emelkedtek. A tűzifa köbmétere 6.000 dinárba kerül összevágva. A lignit tonnájáért 8200 dinárt, a kolubarai szárított szénért 13500 dinárt, a behozatali banovići barnaszénért pedig 14500 dinárt kell fizetni tonnánként. Településenként viszont a szén és a tűzifa árában nagyobb különbségek is lehetnek: „Most a vénasszonyok nyara megtette a magáét. Az emberek örülnek, hogy nem kell tüzelniük, tudjuk, hogy a távfűtés sem indult be. Aki tudja, halasztja a tüzelést, de ahogy múlik az idő, lassan majd megindul a fűtés is, és akkor majd várunk nagyobb nyomást a vevőktől.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Akik még nem vásárolták meg a tüzelőanyagot, igyekezzenek, ugyanis a jövő hét elején markáns hidegfront érheti el vidékünket. A szakemberek szerint a napi maximumok mindössze 10 fok környékén alakulhatnak.

fa
szén
fatelep
tüzelőanyag
fűtés
fűtési idény

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.