Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

2020-01-19
16:00
Forrás
Pannon RTV
A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Át kell térni környezetbarát, megújuló energiaforrásra, egyéb fűtési módokra, a tömegközlekedés gyakoribb használatára, le kell csukni a kazánházakat, áttérni a zöld rendszámokra, környezetkímélő járművekre...

Vajon fájhat a feje annak, akinek régi autója van?

Kevesebb az árus és az érdeklődő is a szabadkai autópiacon. Az emberek többsége nem ért egyet a régi autókat érintő intézkedésekkel, mivel kevesen tehetik meg, hogy új járműt vásároljanak, szerintük változást az ügyben csakis a jobb fizetések hozhatnának.

Ez csak odáig vezet minket, hogy aki autót hajt, az csakis új autót vásároljon - véli Binszki Attila: „Szóval semmi jó véleményem nincs, nem hiszem, hogy ez valamire is előre vinne, mert mi ebben az országban még nem vagyunk képesek, hogy újabb autókat hajtsunk, valahol külföldön igen, de itt nálunk nem, sajnos. Szóval ez lenne a véleményem röviden arról, hogy ez az új törvény nem lesz hosszútávú, és nem fog beválni, mert sajnos nincs rá módja az embernek, hogy változtasson.” 

Páros-páratlan, egyik nap a páros, másik nap a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek, a dízeles autók kizárása a városközpontokból – néhány intézkedés a nyugati országokból. De mi várható itt nálunk, Szerbiában? Sok az elképzelés, de mit lehet megvalósítani?

Az biztos, ha tétlenül várjuk be a következő telet, még nagyobb gondok lesznek – óvva intenek a belgrádi Gépészeti Kar szakemberei. Miloš Vasić, asszisztens, Gépészeti Kar, Belgrád: „Ha legalább betiltanánk az Euro 3, az Euro 4 és az Euro 5 behozatalát, elég lenne.” 

Becslések szerint télen a légszennyezésért leginkább a hőerőművek, és a fűtés a felelős, 50 százalékban, a másik felét pedig a közlekedés okozza – nyilatkozta Goran Trivan. A szerb környezetvédelmi miniszter azt mondta, a régi autók behozatalával le kell állni: „A legnagyobb szennyezés elsősorban a hőenergia-forrásokból jön, a városi fűtésből, és egyértelműen a közlekedésből, amely az utóbbi években egyre csak nő.”

Helytálló az emberek aggodalma a légszennyezettségről – tette hozzá Trivan. Térségünk szennyezett – emelte ki. Ez a gond már több mint 10 éve jelen van. „Az Euro 3-as motorral rendelkező autók behozatalával valójában levegő- és környezetszennyezést importálunk, és ezzel tényleg le kell állni.” - nyilatkozta a környezetvédelmi miniszter.

Be kívánjuk zárni a hőerőműveket? Azzal munkahelyek szűnnek meg – figyelmeztet a szerb államfő. Aleksandar Vučić leszögezte, intézkedéseket kell és muszáj foganatosítani. Megsürgette a szerb kormányt is ebben az égető témában: „Felhívom a kormány, a miniszter figyelmét, hogy vegyen egy kicsit nagyobb lendületet.”

A szerb elnök szerint be kell tiltani az euro 3-as, sőt az euró 4-es autók beszállítását is, de a meglévőeket nem szabad kivonni a forgalomból.

Szerbiában jelenleg csaknem 2 millió regisztrált jármű közlekedik az utakon. Az elmúlt nyolc évben közel 800 ezer használt autót hoztak be az országba. A Szerbiai Gépkocsi és Autóalkatrész Importőrök Szövetsége szerint a járművek csaknem 88 százaléka tíz évnél idősebb.

Évente 150 ezernél is több behozatali autó kerül az országba, amelyek több mint a fele régi típusú, imoprtálásuk betiltása 2021-től esedékes. A jövőben stratégiát és törvényt dolgoznak ki a helyzet javítására.

levegő
légszennyezés

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.