Ugrás a tartalomra

Falunap Bácskossuthfalván

2023.05.28
12:00
2023.05.28
16:34
Forrás
Pannon RTV
A települést 237 évvel ezelőtt ebben az időszakban telepítették újra Karcagról, Jászkisérről, Kunmadarasról.

Az ünnepi díszülésen kiosztották a helyi közösség elismeréseit, majd gazdag kultúrműsor, koncert következett.

A bácskossuthfalvi falunapi ünnepséget a Rekreációs Központban tartották. Az ünnepi díszülésen olyan személyek kaptak elismerést, akik a településért végzett önkéntes és odaadó munkát végeztek hosszú éveken át.

Dr. Bordás László faludíjban részesült, 35 évig volt a falu családorvosa, önkéntes véradó és a református egyház presbitere, egykori gondnoka.

„Tenni jöttem ide, szintén kun faluból, Feketicsről, Bácsfeketehegyről és igyekeztem úgy dolgozni, ahogy az őseim megtanítottak, hogy szépen, becsületesen.”

Szintén faludíjjal tüntették ki Fodor Zoltánt, a helyi Életfa Nagycsaládosok Egyesületének alapítóját, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökét, önkéntes tűzoltót.

„Nem tudja az ember megmondani, hogy mi motiválja, hogy az ember másokért tegyen. Talán az emberségnek meg emberszeretet, illetve esetemben a család szeretete, ami motivál legjobban, mivel ugye én főleg ott aktívkodtam legtöbbet, illetve hát a szakmám, tűzvédelmi előadó vagyok, tehát a tűzoltóság, mint önkéntesség az magától értetődött, hogy azt csinálni kell.”

A REKI nyári színpadán felléptek a falu tehetségei, tánccal, zenével, énekkel mutatkoztak be a gyerekek.

Méhes Noémi, Bácskossuthfalva: „Ez nálunk nagyon nagy ünnep, és itt eljönnek a mamák, taták, mindenki itt mutatja meg, hogy egész évben mire készült, mennyit készült, és ez számunkra nagyon fontos.”

Forró Éva, Bácskossuthfalva: „Ez nagyon szép hagyomány, hogy minden évben meg van ünnepelve, mi nagyon szívesen kijövünk, most főleg, hogy az unokáink fellépnek, de különben is egy nívós program van minden évben.”

Bácskossuthfalva lakosságában az ősök kitartó szívóssága, ahogyan mondják, kun nyakassága a mai napig benne él, és a lehetőségekhez képest fejlesztik a településüket - mondta Papp László, Bácskossuthfalva helyi közösség tanácselnöke.

„Ami most az elmúlt két évben történt, az hogy lerakták a gázvezetéket, ez egy nagyon nagy dolognak tartom, és valószínűleg a jövőt illetően biztosan egy fejlődés előtt állunk, meg a szemételhordása, most már városiasodunk, hogy így mondjam, de közben mi itt utcákat aszfaltozunk, kultúrépületeket javítunk és újítunk fel, hiszen attól függetlenül, hogy nagy az elvándorlás, úgy gondoljuk, hogy az itt maradottak számára azért egy élhető falut kell, hogy kialakítsunk.”

A bácskossuthfalvi falunap idei sztárvendége az Apostol együttes volt, a jó hangulatú koncert után hajnalig tartó szórakozás következett.

Bácskossuthfalva
Falunap

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű