Ugrás a tartalomra

A falusi lakosságot érinti inkább az elhízás

2024.02.20
12:59
2024.02.20
16:48
Forrás
Pannon RTV
Sok az elhízott személy Észak-Bácskában - derül ki a felmérésekből. Az itt élő emberek messze földön híresek arról, hogy szeretnek jókat enni. Ez pedig az adatokon is látszik - mondják a szakemberek.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet felmérése alapján Vajdaság északi részén leginkább a falusi nőket érinti a probléma. A súlyfelesleg sok esetben más egészségügyi kockázatot is hordozhat magában.

A Vajdaságra jellemző, zsírban gazdag ételek fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság háromnegyede az elhízott kategóriába tartozik a testtömeg-index táblázat alapján. A köztudatban főként esztétikai problémaként tekintenek rá, azonban számos megbetegedés kialakulásában fő szerepet játszik. A szakemberek szerint az elhízás egyik súlyos következménye az erekben lerakódott zsír.

Dr. Pajor Margit, általános szakorvos: „Akkor a legveszélyesebb, ha a koszorú erekben, a szívben történik és szívinfarktushoz vezet vagy pedig, ha az agyi erekben történik, amikor viszont agyi érelmeszesedés tünetei jelentkeznek először, majd pedig az esetleges agyvérzés vagy agyi infarktus, attól függően, hogy hirtelen eldugul az ér vagy pedig megpattannak ezek az elmeszesedett erek és vérzés történik az agyban.”

Ahogyan sok más, egészséget veszélyeztető kóros állapotnál, úgy az elhízásnál is hatalmas jelentőséggel bír a megelőzés. Elsősorban a szülők feladata, hogy gyermekeiket tudatos táplálkozásra és a rendszeres fizikai aktivitásra neveljék, azonban a pedagógusok jelentősége sem elhanyagolható.

Halasi Szabolcs, nemzetközi együttműködési dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „A felnőttek esetében a napi harminc perc az javasolt lenne, gyerekek esetében napi harminc perc-egy óra intenzív vagy mérsékelt testmozgás. Viszont az sem mindegy, hogy ki az, aki megszeretteti a gyerekekkel a mozgást, hogyan tudja ezt átadni és ezért nagyon fontos a pedagógusoknak is a szerepe, hogy öröm legyen, élmény legyen és valamilyen játékos formában sajátítsák el a mozgás iránti szeretet.”

Bár a Szabadkai Közegészségügyi Intézet felmérésének eredményei azt igazolják, hogy a túlsúly gyakrabban fordul elő a falusi lakosság körében, az általunk kérdezett dietetikus felhívta a figyelmet a városban élő emberek érintettségére is.

Toldi Violetta, dietetikus: „Ez azért van, mert egy nagyvárosban sokkal több a lehetőség, ami a gyorséttermeket illeti, illetve ugye a zsíros étkezés is ebből adódóan, rohanó életmódot folytatunk és emiatt is az embereknek kevesebb ideje jut sütésre, főzésre, az egészséges étkezés tartására.”

Az elhízás megelőzéséhez és gyakoriságának csökkentéséhez nagyon fontos az egyéni példamutatás, szakember segítségével mindenki megtalálhatja a szervezetének legmegfelelőbb egészséges életmódot.

túlsúly
elhízás

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.