Ugrás a tartalomra

Faültetés Magyarittabén

2023.12.02
13:17
2023.12.02
16:16
Forrás
Pannon RTV
Magyarittabé bejáratánál ma reggel hatvanöt jegenyefát ültettek a régi fasor helyére, amelyet azért kellett kivágni, mert a fák gyökerei rongálták az utat.

Azt hogy a bánáti Magyarittabé lakosai gondot viselnek a környezetükről, a szépen rendezett faluközpont is bizonyítja. Az idei évet a fásítási akciók jellemezték.

Kerekes József, a Pénzügyminisztérium államtitkára, Szerbia (VMSZ), tanácselnök, Magyarittabé: „A napokban a Vajdaság Erdői közvállalat tíz hektár makkot ültetett itt szintén a halastó mellett. Ez a támogatás is a Vajdaság Erdői Közvállalattól jött. De még emellett az EKOS kommunális közvállalat a községben 1200 fát beültetett Magyarittabé területére. Úgyhogy ez az év szerintem nekünk sikeres, ami a fásítást illeti. De nem adjuk fel, mert fából sosincs elég.”

Az ilyen akcióknak külön jelentősége van, hiszen Vajdaság Európa egyik legkevésbé erdősített területe.

Tóth Zoltán, segédtitkár, tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárság: „Vajdaság Autonóm Tartomány területén 150 ezer hektár erdő van, ami az összterületének a kevesebb, mint hét százalékát teszi ki. Ezért nagyon fontos az erdősítés, és legalább, hogy elérjük az európai átlagot, még hét százalék erdős területre van szükség.”

A fásítási akciókat a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja.

Jaksa Róbert, környezetvédelmi államtitkár, Szerbia (VMSZ): „A VMSZ-nek is nagyon fontos a környezetvédelem. Ez egy szakterület, amelyre az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Ugyanúgy a Környezetvédelmi Minisztériumban is teszünk. Úgyhogy a koalíciós szerződésben vannak egyes részek, amelyek a környezetvédelemre vonatkoznak. És azt gondolom, hogy tovább kell folytatni azt a munkát, amit eddig megkezdtünk.”

A faültetési akcióban részt vett Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár is, aki a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia (VMSZ): „Hihetetlen szükség van a környezetgazdálkodásra, hihetetlen szükség van arra, hogy védjük a környezetet. A fa ültetése ez egy szimbólum, hogy odafigyelünk, törődünk a természettel, és védjük azt. Valamint, hogy magunk után legalább ilyen környezetet, ha nem jobbat, tudjunk hagyni.”

A faültetési akcióval tovább szépül Magyarittabé, amely kétszer is részt vett már a Virágos Magyarország versenyen.

Patai Attila, Magyarittabé: „A magyarittabei polgárok mindig arról voltak híresek, hogy össze tudnak fogni. Ezt mutatja a mai nap is, hogy összefogtunk és szép kis ültetési akciót szerveztünk. Én gondolom, hogy az ilyen akciókat mindig csak üdvözölni kell.”

Az akció a tervek szerint jövőre folytatódik. Tavaszra gyümölcsfák telepítését tervezik a falu területén.

Magyarittabé
faültetési akció

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.