Ugrás a tartalomra

Fejlesztések a hulladékgyűjtés és újrahasznosítás terén Vajdaság-szerte

2023.09.26
14:43
2023.09.26
19:49
Forrás
Pannon RTV
A települési hulladék gyűjtésére és újrahasznosítására szolgáló eszközök kiosztásáról szóló szerződések aláírására került sor ma a szabadkai Városházán.

A topolyai önkormányzat 310 darab 120 literes zöld kukát, valamint tíz darab 1100 literes konténert kapott a tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárságtól.

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Az önkormányzatban jelen pillanatban folyamatban van a rendszerszintű összegyűjtése a háztartási hulladéknak, ugyanis ez nem volt bevezetve minden helyi közösségben. Az a célunk, hogy év végéig ezt a projektet megvalósítsuk, ezért ez egy nagy segítség számunkra, ugyanis szükségünk van ezekre a zöld kukákra.”

Zenta község 580 szemeteskannát és 25 konténert kapott.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Egy új programról is egyeztettünk, amiben szintén érdekeltek vagyunk, ez pedig a szelektív szemétgyűjtésnek a megszervezése. Ehhez pedig a kék kannák beszerzése fog megtörténni hamarosan a tartománytól, és bízunk benne, hogy onnan is a szükséges kannaszámot meg tudjuk kapni, ami jóval nagyobb szám, de hát ezeknek az eszközöknek a segítségével utána megkezdhetjük a szelektív szemétgyűjtést a város területén.”

17230 kék kukát kapott Szabadka szelektív hulladékgyűjtésre és 35 zöld színű szemétgyűjtő konténert. Ezzel jelentősen javulhat a környezettudatosság és a kommunális rend, mondta Stevan Bakić.

Szabadka polgármestere kiemelte, tavaly november elejétől a Szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. minden szükséges engedéllyel rendelkezik, és fontos szerepet tölt be az újrahasznosítható hulladék begyűjtésében, szétválogatásában és értékesítésében.  „Hamarosan következhet a békovai út teljes szakaszának felújítása és kiszélesítése, Aleksandar Vučić szerb államfőnek köszönhetően. És ez nem kis befektetés, ennek értéke csaknem 450 millió dinár lesz. Munkatársaim közül sokan nem is értették, miért kértem erre Aleksandar Vučić államfőt. Azért, mert ez azt jelenti, hogy a jobb és minőségibb közlekedési feltételek mellett meg lesz könnyítve a háztartási és a veszélytelen ipari hulladék szállítása a városból a regionális hulladéktárolóig.”

Topolya, Kishegyes, Zenta, Csóka és Törökkanizsa községek területéről is a Szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. fogadja a szelektív hulladékot, emelte ki Nemanja Erceg. „El szeretném mondani, hogy Szabadkának 17230 kék kukát adományoztunk, és ezzel lekerekítettük az úgynevezett elsődleges hulladékszétválasztást. Így a háztortásoknak lesz szelektív hulladékgyűjtő kukájuk, és zöld kukájuk, amiket már korábban kiosztottunk, ezek a nem újrahasznosítható vegyes háztartási hulladék gyűjtésére szolgálnak. Ezzel felgyorsítjuk a regionális hulladéktároló munkáját.”

A tartományi környezetvédelmi titkár hozzátette, az év végéig a tervek szerint a Szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. hatáskörébe tartozó valamennyi önkormányzat megkapja a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukákat is. A jövőben pedig korszerű szemétszállító teherautók vásárlására is biztosítanak majd pénzt.

hulladék gyűjtés
újrahasznosítás
szemeteskuka
Szatmári Adrián
Topolya
Czegledi Rudolf
Zenta
Stevan Bakić
Szabadka
Nemanja Erceg
tartományi titkárság

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.