Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Felszentelték az új Szent Jenő kápolnát Újvidéken

2023.09.17
14:08
2023.09.17
19:15
Forrás
Pannon RTV
A templom búcsúját, a fővédőszentjét ünnepelte az újvidéki Mária Neve plébánia. Az ünnepi szentmise keretein belül megszentelték az új Szent Jenő kápolnát is.

A kétnyelvű közösség számára magyarul és horvátul is folyt az ünnepi szentmise az újvidéki Mária Neve templomban.

A búcsúi szentmisét msgr. dr. Német László belgrádi érsek celebrálta, aki a szentmise végén az új kápolnát is felszentelte.

Sóti Margit: „Különösen ragaszkodok az újvidéki hívek fészkéhez, ahol otthon kell, hogy érezzük magunkat, nagyon örülök annak, hogy ez az álom, most valósággá vált, és remélem, hogy az ünnep elmúltával a kápolna csendjében sok hívő lelki nyugalmat fog találni.

Az ünnepi szertartáson több történelmi egyház képviselői is részt vettek. A padok is megteltek hívekkel, akik együtt ünnepelték templomuk védőszentjét és részesei lehettek az új kápolna felszentelésének. A kápolna védőszentjének Szent Jenő vértanút választották. Maradványait a futaki Jézus szíve római katolikus templom őrzi.

Horváth Ákos, káplán, Mária Neve templom, Újvidék: „Azért választottuk Szent Jenőt a kápolna fővédő szentjévé, hogy egy kicsit propagáljuk az ő vajdasági jelenlétét, hiszen nagy jelentőségű, hogy egy komplett holttestünk van egy vértanúból. Viszont az oltárba hoztunk még két ereklyét, Boldog Brenner János és Boldog Marija Petković vértanúk ereklyéit.”

A 30 főt befogadó, fűthető kápolnában szentségimádásokat és rorate miséket fognak tartani. A templom teljes körű felújítása alatt, pedig a liturgikus élet szünetmentesen tud majd folytatódni az altemplomban.

templombúcsú
Újvidék
Mária Neve templom
Szent Jenő kápolna
msgr. dr. Német László

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.