Ugrás a tartalomra

Feltehetően megmérgezték a fokozottan védett madarat

2023.09.22
17:00
2023.09.22
17:34
Forrás
Pannon RTV
Fiatal rétisas pusztult el Topolyán, feltételezhetően mérgezés következtében.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület tagja talált rá a tetemre a természetvédelmi terület közelében, ezután az illetékes szervek is helyszíneltek. A réti sas fokozottan védett faj, Közép-Bácskában hosszú évtizedek után idén költött újra egy pár, így az eset a költőpopulációt veszélyezteti a ragadozómadarak tekintetében.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület ornitológusa, Sihelnik József szeptember 17-én lelt rá egy rétisas tetemre Karađorđevo és Kisbelgrád között egy rókalyuk mellé kihelyezett mérgezett csalétek közelében. A tetem állapotából az feltételezhető, hogy 1,5-2 hónapja pusztult el.

Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Ez már gyakorlatilag az itteni költőállományt, a költőpopulációt veszélyezteti a ragadozómadarak tekintetében, ami nagyon veszélyes, mivel látjuk egyetlen egy pár rétisas költ Közép-Bácskában, ennek két fiókája kelt, ezek fel is neveledtek szépen, mindkettő ki is repült és közben az egyik talált rá egy darab csirkefarhátra, és ahogy ráfogott erre a csalétekre, felvitte valószínűleg a fészekhez vagy a fészek környéki fákra, mivel a fiatalok ott alszanak a fészeknél, és éppen csak, hogy evett belőle, rögtön görcsbe rándult a lába és a fészek alá le is esett és ott pusztult el.”

Arcus tagjai szerint a mérget rókáknak és aranysakáloknak tették ki, mint pár évvel ezelőtt is, amikor ugyanezen a területen mérgezés miatt 18 állat pusztult el. A csaléteknek használt rózsaszín anyaggal bevont haldarabok színe arra enged következtetni, hogy a csalétkeket karbofuránnal kenték be, amelynek használatát évek óta betiltották Szerbiában. Az ügyben nyomozás indult.

Harkai Ákos, elnök, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Mi már aznap este megírtuk a bűnügyi feljelentést, amire reagáltak is, másnap már kijöttek terepre. Terepen volt a tartományi természetvédelmi és környezetvédelmi felügyelő, illetve jelen volt az állatorvosi felügyelő, jöttek még a tartományi természetvédelmi intézettől, illetve a rendőrségtől is az az egység, amelyik az ökológiai bűnözés ellen lép fel.”

A rétisas fokozottan védett Szerbiában, természetvédelmi értéke 400 ezer dinár. Elpusztításáért akár 1 millió 200 ezer dináros büntetés is kiszabható és a bíróság akár három év börtönre is ítélheti az elkövetőt.

rétisas
Arcus Környezetvédő Egyesület
Sihelnik József
Harkai Ákos

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.