Ugrás a tartalomra

Fénybárka lett a Bárkából (videó)

2017-02-07
14:34
Új nevet kapott a magyarkanizsai Bárka
Új nevet kapott a magyarkanizsai Bárka. A középsúlyos és súlyos fogyatékkal élőkkel foglalkozó napköziotthon a jövőben a Fénybárka nevet viseli. A névváltoztatás minőségi változásokat is hozott a 32 védencet foglalkoztató napköziben, hiszen két sikeres pályázat jóvoltából bővült és korszerűsödött a felszerelésük. Kézügyesség- és kreativitásfejlesztés, szocializálódás és a legalapvetőbb emberi értékek megismerése. Ezeket is nyújtja védenceinek a Fénybárka napköziotthon. A fiatalok eladható gölöncsér- és papírtermékeket állítanak elő és drámapedagógia foglalkozásokon is részt vesznek. Fehér Anikó, gyógypedagógus: „Fontos, hogy olyan aktivitásokat találjunk ki, amelyekben az értelmileg sérült felhasználóink is hasznosan, aktívan részt tudnak venni.”A létszámstop miatt azonban szakemberhiánnyal küzdenek. Tolnay Csaba, igazgató, Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ: „Harminckét felhasználónk négy szakmunkást, valamint öt kisegítő munkást igényel. Mivel közvetlenül nem tudjuk központunkba felvenni őket, így különböző munkapályázatokon, egyesületeken és civil szervezeteken keresztül próbáljuk ezt a hiányt pótolni.” A tervek szerint máshol is létrehoznak egy hasonló napközit. Csikós László, szociális- és egészségvédelmi megbízott, Magyarkanizsa KT: „Községünk területén nagyon sok olyan van, aki még mindig otthon tartózkodik és nincs bekapcsolva a rendszerbe. Ezért gondolkodunk azon, hogy Horgos területén is hogyan tudnánk ezt a szolgáltatást megnevesíteni.” A szülők elégedettek a Fénybárka működésével, de hiányolnak egy lakóotthont. Konc Etelka Mónika, szülő, Magyarkanizsa: „Már most én is a 65 évet töltöm az idén, egymagam vagyok, nem tudom, hogy a gyerekem hova lenne. Nagyon-nagyon szeretnénk egy lakóotthont, ha volna itt, Kanizsán.” Már kérelmezték a minisztériumtól egy 60 négyzetméteres, 10-11 felhasználó befogadására alkalmas lakóotthon építésének támogatását, a biztató válasz is megérkezett.
Magyarkanizsa
fogyatékkal élők
Bárka
Fénybárka
napköziotthon

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.