Ugrás a tartalomra

A fogamzásgátlás világnapja

2023.09.26
17:49
Forrás
Pannon RTV
A Fogamzásgátlás Világnapján az Újvidéki Egészségház előadást tartott középiskolások számára, ahol a résztvevők megtanulhatták, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Az előadáson a szakértők arról is beszéltek, hogy mikor érdemes elkezdeni a fogamzásgátlást, hogyan kell használni az esemény utáni tablettát, valamint a további védekezési formákról is szó esett. A jelenlevők szakszerű választ is kaphattak minden felmerült kérdésükre.

Mila Tadić: „Úgy gondolom, hogy jól tájékozott vagyok, tekintve, hogy korábban többször jártam nőgyógyásznál, és ő tájékoztatott ezen a téren, és már használtam is fogamzásgátlót a policisztás ovárium szindrómám miatt.”

A becslések szerint Szerbiában évente 150 és 200 ezer terhességmegszakítást végeznek el, többnyire olyan nőknél, akik a nem kellően hatékony fogamzásgátlásra hagyatkoznak, például a megszakított közösülésre. A terhességmegszakítás a tinédzsereknek nemcsak lelki megrázkódtatást okozhat, hanem kihathat a későbbi gyermekvállalásra is.

Anita Bali Miletić, pszichológus: „Még csak nem is kell, hogy nem kívánt terhességről legyen szó, minden rossz tapasztalat a párkapcsolat terén és minden, ami károsítja az egészséget következményeket vált ki. Néha ezek a következmények maradandóak, lehet, hogy nem látszanak kívülről, de ez egy olyan dolog, ami egy fiatalt egész életében követ.”

Fogamzásgátló termékek közé sorolhatóak az esemény utáni tabletták, a fogamzásgátló tapaszok, injekciók, a hormonális spirálok, illetve a hüvelygyűrűk. A legszélesebb körben a fogamzásgátló tabletták terjedtek el, de a szedés előtt a legbiztonságosabb nőgyógyásszal konzultálni.

Dr. Sanja Tončić, nőgyógyász, Újvidéki Egészségház: „Keresse fel nőgyógyászát, mivel ez minden gyógyszerre igaz, így a fogamzásgátlásra is. Nem lehet minden emberre ugyanazt a módszert alkalmazni. Képet kell kialakítani a betegről, az orvosnak beszélnie kell a lánnyal, vizsgálatot kell végeznie, amit tanácsadás követ, majd a megfelelő javaslat. Néha, javasolnom kellett a fogamzásgátlást gyógyszer formában kombinálva az óvszerrel.”

A legfrissebb felmérések szerint Szerbiában a 15 és 19 év közötti fiatalok több mint 28 százaléka élt már szexuális kapcsolatot.

Újvidék
Fogamzásgátlás Világnapja
Újvidéki Egészségház
előadás

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.