Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A fokhagyma jó készpénztermés Egyházaskéren?

2022.07.05
19:26
Forrás
Pannon RTV
Javában zajlanak a fokhagyma betakarításának munkálatai az egyházaskéri határban. A tavalyi jégverés után a gazdák nagy reményekkel vágtak neki az idei évnek és egyelőre elégedettek a hozammal.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A magyar konyha számos ételéhez nélkülözhetetlen a fokhagyma, amely térségünkben leginkább a bánáti Egyházaskér fekete földjében terem igazán jól. Ahhoz, hogy ne csak a környéken számítson kuriózumnak az itt termő fokhagyma, hanem külföldön is elismertté váljon, helyi összefogással a gazdák kérvényezték a minőséget igazoló bizonylatot.

Szőke Lívia, alelnök, Tavaszi Fokhagyma Egyesület, Egyházaskér: „Ezt tulajdonképpen elkezdtük még 2017-ben, de akkor sajnos akadályokba ütköztünk, mivel az ellaborálttal kapcsolatban nem voltunk még mindennel tisztában. Azt megírták 2016-ban, levédettük a fokhagymánkat földrajzilag és egy-két problémába beleütköztünk, mivel a gerezdszám, a színe a hagymának és akadt még probléma, amit most kiküszöböltünk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A mezőgazdaságot sújtó munkaerőhiány Egyházaskéren is felütötte a fejét. A Varga család fokhagymaföldjére jelenleg is 70-80 kilométerrel messzebbről utaznak az idénymunkások, hogy időben betakarításra kerüljön a tavaszi fokhagyma. A 350 dináros órabért elfogadhatónak tartják.

Potloka Éva, Padé: „Akkora csapatot csinálunk, amennyit csak bírunk elhozni. Azt, hogy hova megyünk, azt én szoktam eldönteni. Oda megyünk, ahova hívnak és ahol a legszükségesebb. Vargáéknál már négy éve, hogy dolgozunk, vissza-visszajárunk mindig.”

2022-ben leginkább az aszály hátráltatta az egyházaskéri Varga család munkáját, így több héten át mesterséges öntözéssel tudták pótolni a vízmennyiséget. Hektáronkénti 6-7 tonnás hozamra számítanak idén.

Varga Ákos, fokhagymatermesztő, Egyházaskér: „Jelenlegi ár, szóval mondhatjuk, hogy a piacot nem mi szabjuk meg. Nagyon sokszor viszonteladóknak tudjuk értékesíteni, de emellett próbálkozunk a külföldi kiszállítással is. Főként Boszniába, Montenegróba, de Dél-Szerbiába adjuk el a legtöbbet. Az árat jobban ők szabják meg, hiszen kérni bármennyit lehet, de nem kapjuk meg.”

A fokhagyma árát leginkább az őszi fajtája határozza meg, ami jelenleg 1-1,5 euró között mozog. A gazdák viszont reménykednek abban, hogy a tavaszi hagyma magasabb áron fog elkelni, 2 és 2,5 euró közötti összegért.

Egyházaskér
egyházaskéri fokhagyma

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.