Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Folyamatosan nő az Észak-Bácskára nehezedő migrációs nyomás

2023.09.18
13:52
2023.09.18
16:29
Forrás
Pannon RTV
A gazdák a napraforgót és a kukoricát is csak óvatosan aratják a szerb-magyar határ menti településeken, Horgos, Királyhalom és Hajdújárás térségében, mert az ültetvények között is migránsok tanyáznak.

Egyes gyümölcsösökbe be sem mernek menni a termelők almát szüretelni. Azt állítják, az embercsempész bandák nem engedik be őket, azt mondják, az az ő területük.

Nagy a nyüzsgés a szabadkai befogadóközpontban és annak környékén. Telt ház van, de nagyobb csoportokban tanyáznak a migránsok a befogadóközpont melletti bozótosokban és a fák hűvösében is. Egyre többen érkeznek, túlnyomó többségük most Szíriából a bolgár határon át szöknek be Szerbiába.
„- Szíriából érkeztem, és szeretnék eljutni Európába, és ott munkát vállalni.
- Mennyibe kerül az út Szíriából Európába, és ki segít eljutni? Embercsempészek?
- Most a családom segít nekem, ha eljutok Európába, akkor majd én küldök nekik pénzt Szíriába.”

A szíreken kívül afgánok, irakiak, pakisztániak gyülekeznek a szabadkai befogadóközpont környékén. Úgy tudjuk, nemcsak ott és a Szabadka környéki erdők illegális migránstáboraiban vannak sokan.

A közösségi oldalakon megjelent bejegyzésekben arról is olvashattunk, hogy Szabadkán a városközponthoz közeli Sétaerdő környékén - ahol egyébként futó- és teniszpályák, gyermekjátszóterek, illetve erőnléti kondíciós eszközök találhatók, és a nyugdíjasok egyik közkedvelt sétálóhelye is - állítólag vasárnap reggel migránsok egy csoportja rátámadt egy kutyáját sétáltató idősebb asszonyra, ezt azonban a rendőrség nem erősítette meg. Azon a környéken, a Sugárút városrészben egyébként több nagyobb panzió is működik, ahol gyakorlatilag legálisan tartózkodnak a migránsok, akik általában török útlevéllel érkeznek.

Horgos külterületén, az autópálya melletti benzinkúton várják a taxisok az illegális bevándorlókat, akiket a közeli Királyhalom és Hajdújárás településekre szállítanak. Baté Lukács horgosi gazda napraforgó ültetvényein rendszeresen átvonulnak a migránscsoportok. Most látott neki a betakarításnak, attól tart, nehogy a kombájn átmenjen egy-egy alvó migránson. „Borzasztó, amit csináltak. Tehát befeküdtek, aludtak, piszkoltak. Nem tudom, tehát nagyon el vagyunk keseredve ettől a migráns dologtól, hogy az illetékesek nem csinálnak semmit, az érdekünket nem képviselik, csak a kár van belőle.”

Nem jobb a helyzet a királyhalmi gyümölcsösökben sem. Almaszüret van, de sokan ki sem mernek menni leszedni a termést, mert a migránsok azt mondták nekik, az az ő területük. Bata Csaba almása a Szelevényi erdő alatt van, ahova naponta akár öt-hatszáz migránst is hoznak a taxisok, mondta a gazda.
„- Gyakran-gyakran betévednek ide, a tanyába. Inkább vízért, áramért, tehát azért jönnek be, vagy pedig azért, mert egyszerűen csak elkóvályognak, eltévednek.
- Ilyenkor hogy reagálnak?
- Ilyenkor úgy reagálunk, hogy próbálunk erélyesen föllépni, elzavarni, elküldeni őket, mert ha az ember egyszer beengedi őket, ideszoktatja, akkor annak se vége, se hossza. Ők a telefonon bejelölik ezeket a helyeket, ahol lehet ellátmányt kapni, és ahonnan aztán nem lehet őket kiűzni.”

Bata Csaba szerint ezen a környéken kora estétől a hajnali órákig tömegesen vágnak neki a migránsok a magyar határkerítésnek.

migrans
befogadóközpont
napraforgó
kukorica
aratás
Horgos
Királyhalom
Hajdújárás

Most

13:05, Frissítve: 13:18

Levéltári konferenciát tartottak Szabadkán

Levéltáraink nagyjai, szerepük, eredményeik és jelentőségük témában konferenciát tartottak a szabadkai Városházán. A szerbiai előadók mellett Magyarországról és Horvátországból is érkeztek szakemberek.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.