Ugrás a tartalomra

Folytatódik a pedagógusképzés Újvidéken

2023.07.10
15:10
2023.07.10
19:57
Forrás
Pannon RTV
A 23. Apáczai Nyári Akadémia második hetén az osztályfőnöki feladatok kerülnek a középpontba.

A pedagógusszakma iránti lankadó érdeklődés okozta problémákra is rávilágítanak, aminek megoldása a fiatalok motiválásában, a szakma szépségeinek megismerésében rejlik. A tanárképző program a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében valósul meg.

A képzésen ezúttal az osztályfőnöki teendőkre, valamint az interdiszciplináris képzésre fektették a hangsúlyt.

Vida Törnár Judit, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének alelnöke: "A magyar anyanyelvünket tudjuk fejleszteni. Az ápolására, az átörökítésére is pillanatokat tudunk szánni. Mindenképpen nagyon fontos az, hogy ebből lehet táplálkozni."

A képzésen mintegy 40 pedagógus vesz részt, akik több, mint tíz hazai és külföldi előadót hallgathatnak meg.

Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke: "A pedagógusoknak a tehetséggondozása, hogy miképpen lehetne fejleszteni a gyerekeket, mivel tudjuk, hogy a ránk zúduló különböző nehézségeket meg kell oldani."

Egyebek mellett szó esett a mesterséges intelligencia megjelenéséről is az oktatásban.

Kissné Zsámboki Réka, a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar tudományos és külügyi dékánhelyettese: "A mesterséges intelligencia használata rávilágít egy olyan problémára is, hogy a gyerekek kicsit tehetetlenek, vagy cselekvésképtelenek lesznek, hiszen ha megcsinálja helyettük a feladatokat, a munkát akkor úgy érzik a gyerekek, hogy már nincs is dolguk. Ezzel viszont nagyon súlyosan romlani fog a tanulás iránti vágy, a motiváció, a fejlődés lehetősége. Ez az amit nekünk pedagógusoknak ellensúlyozni kell majd a jövőben."

Kiss Dávid, a magyarországi Oktatási Hivatal Elnöki Kabinetének főosztályvezetője szerint az ilyen képzések nem csak a szakmai továbbfejlődésre biztosítanak lehetőséget, hanem arra is, hogy a pedagógusok megismerjék egymás módszereit, tanuljanak egymástól.

"A digitalizáció egy folyamatos kihívást jelent a pedagógusoknak, az iskoláinknak. Az elmúlt időszakban természetesen a covidnak a kihívásai rányomták a bélyeget az oktatásra. Talán még jobban rávilágítottak arra, hogy ez a digitalizáció mennyire fontos és mennyire lépéseket kell tenni ennek az irányába."

Maruzsa Zoltán, Magyarország Belügyminisztériumának köznevelési államtitkára is részt vett az osztályfőnöki és interdiszciplináris képzés megnyitóján. Szerinte az egész nyugati világban látható a tendencia, hogy a pedagógus hivatás veszít a vonzerejéből. A fiatalokat motiválni kell arra, hogy a pedagógus szakmát válasszák – emelte ki.

"Az, hogy őket a pályán megtartsuk, az, hogy ők miután a tanulmányaikat elvégzik utána hosszú ideig számíthassunk rájuk a pályán ehhez kell nyilván az állam, a finanszírozás, a bérek, a juttatások, a munkakörülmények terén olyan körülményeket teremteni, hogy megérje a pedagógus hivatást választani."

A szervezők elmondták, hogy a képzéseken szerzett tapasztalatot és tudást akár már szeptembertől is alkalmazhatják a pedagógusok.

pedagógus
pedagógusképzés
Újvidék
Apáczai Nyári Akadémia

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.