Ugrás a tartalomra

Gyermekdalok, muzsikaszó, csomagosztás

2023.11.22
19:35
2023.11.23
17:42
Forrás
Pannon RTV
Zsúfolásig megtelt kisgyermekekkel és szüleikkel az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ. Mintegy 50 család vehette át magyar kormány babacsomagját és az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt Kisded programjának ajándékait.

Az elkövetkező napokban a többi 68 jogosult gyermek is hozzájut majd a csomagjához.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban Ringató foglalkozást is tartottak. Az egyéves Csáki Bella anyukájával, Csáki Beátával már több hónapja rendszeresen részt vesz a közös éneklésen: „Otthon törekszek, hogy a ringatós dalokat énekeljem, és akkor felismeri a dalokat és nagyon szereti a különböző hangszereket és az ütős kellékeket, amivel foglalkozunk. Most már felismeri a környezetet, amibe hozom.”

A Ringató foglalkozás egy nevelési módszer, amely Kodály Zoltán útmutatásait követve énekkel, hangszerzenével, játékokkal építi ki már ölbeli gyermekeknél a művészet iránti fogékonyságot és az anyanyelv szeretetét. Vajdaságban 2018-ban először Temerinben és Újvidéken kezdődtek a foglalkozások. Majd egy évre rá a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával Vajdaság-szerte 27 településen honosodott meg.

Hanák Rigó Ildikó, foglalkozásvezető: „Azoknál a családoknál, akik már az elejétől járnak a Ringatóra, ott nagyon észre lehet venni a gyerekeknek a fejlődésén, a beszédképességükön, a beszédfejlődésükön a Ringatónak a hatását. Újvidéken 30 család van regisztrálva, de minden szombaton 8-tól 15 család van itt a Ringató-foglalkozáson.”

Az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy megerősítse az újvidéki oktatási és nevelési intézményekben a magyar csoportokat, ugyanis abban az időben csak 18 magyar elsős indult a három általános iskolában, ahol magyar tagozatok is működhettek.

Vicsek Annamária, köztársasági képviselőjelölt, Vajdasági Magyar Szövetség: „Az, amivel az idén most kibővítjük a programunkat, az a Kisded 2023 program. Azokat a családokat kerestük fel, akiknek 2020 és 2023 között született a gyermekük. Ezzel körülbelül egy időben történik a magyar államnak, a magyar kormánynak a támogatása, amely babacsomagként érkezik a azoknak a családoknak, akik a Magyar Nagykövetségen regisztráltak anyasági pótlékra.”

A csomag többi részét az Újvidéki Magyar Oktatásért projektet támogató vállalkozók biztosították, valamint a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Mézeskalács melléklete is a csomagba került.

Ringató
babacsomag
Vicsek Annamária
Újvidék

Most

16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.