Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Háló-találkozó Padén

2023.06.10
12:05
2023.06.10
17:02
Forrás
Pannon RTV
Első alkalommal szerveztek Háló-találkozót Padén, amelyre a helyeik mellett Vajdaság különböző részeiről is érkeztek érdeklődök. A Délvidéki Háló - Közösségfejlesztő Keresztény Egyesület 26 éve végez tevékeny munkát Vajdaságban.

A közösségépítő rendezvény lényege, hogy az ott megjelentek erőt merítsenek a találkozásokból, és együtt éljék meg hitüket.

A helyi Havas Boldogasszony plébániatemplomban bemutatott szentmisével vette kezdetét a rendezvény. Majd ezt követően a programok helyszínéül a padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székháza szolgált.

Komáromi Róbert, a kultúrkör elnöke: „A padéiaknak szerintem ez nagyon jó, mert itt egy magyar közösség van, egy keresztény közösség, aki hívő is, és ezzel foglalkozik, és a Kultúrkör velük együtt összedolgozik az egyházzal, és ezért úgy gondoltuk, hogy jó lenne megszervezni.”

A péterrévei Földesi Teréz barátnője invitálására érkezett az eseményre, amelyen első alkalommal vett részt. Mint mondta, a hit rengeteg nehézségen átsegítette már az életben, ilyen volt szeretett férje elvesztése is.

„Az első benyomásom is, ami nagyon gyönyörű volt, feltöltődött az embernek a lelke, csordultig, gyönyörű volt, nagyon szép volt, és ott már nagyon jól éreztem magam. Látszik, hogy a csoport nagyon összetartó, ami lényeges, bár is az én szememben. Nagyon sokat szoktam utazni csoportokkal, zarándokutakra, szeretek menni és most ide is ezért jöttem.”

Erényes élet a XXI. században? címmel Világos Miklós, a moholi Szent György templom plébánosa tartott előadást, amelyben a többi között a címben szereplő fogalom megélését boncolgatta a jelenlévőkkel.

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mostani világ másmilyen, mint mondjuk 500 éve, 1 000 éve, 1 500 éve, de ha alapjaiban nézzük a dolgot, a világ a maga módján akkor is ellenséges volt az isteni erényekkel szemben. Ugyanúgy kihívás most is megvalósítani, viszont nem lehetetlen.”

A kiscsoportos beszélgetések mellett, műhelymunkák, közösen elmondott imák is színesítették a több mint két évtizede működő Délvidéki Háló Egyesület 212. rendezvényét. Vajdaságban Padé volt a 31. helyszín, ahol Háló-találkozót szerveztek.

Halmai Tibor, a Délvidéki Háló vezetője, a Kárpát-medencei Háló vezetőségi tagja: „Ezek a találkozások személyesek egyik oldalról, a másik pedig, hogy minőségi időt tudunk egymással eltölteni, és ez egy lényeges dolog. Nem csak csevegni, traccsolni jövünk össze, bulizni, és hogy csak úgy jól érezzük magunkat, hanem igazából adunk magunkból valamit és kapunk másoktól. Minden egyes találkozó gazdagít valójában.”
 

A Délvidéki Háló Egyesület a találkozók mellett lelkigyakorlatokat és táborokat is szervez. A közösség tagjai legközelebb július elsején Zentán gyűlnek majd össze, ezt követően pedig július 15-én az aracsi pusztatemplomhoz zarándokolhatnak majd az érdeklődők.

háló-találkozó
Padé
Halmai Tibor
Takáts Rafael Magyar Kultúrkör
Komáromi Róbert

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.